Vakaata sepelvaltimotautia potevien kannattaa sairaudestaan huolimatta harrastaa liikuntaa säännöllisesti, tuore tutkimus vahvistaa. Tutkimus julkaistiin Journal of the American College of Cardiology -lehdessä.
Tutkimus perustuu 15 500 potilaan nelivuotiseen seurantaan, ja sen perusteella potilaiden riski menehtyä seurannan aikana on sitä pienempi mitä enemmän liikuntaa he harrastavat. Suurimman hyödyn liikunnasta saavat suurimmassa sydänoireiden vaarassa olevat ja vähän liikkuvat potilaat. Yhteydet koskevat sydän- ja verisuoniperäisiä kuolemia, mutta myös kokonaiskuolleisuutta.
Havainnot lisäävät näyttöä liikunnan terveyshyödyistä sydänsairaille ja tukevat nykyisiä suosituksia. Sopivia liikuntamuotoja ovat potilaan kunnosta riippuen mm. kävely, sauvakävely, uinti, hölkkä ja pyöräily. Säännöllinen liikunta lieventää sepelvaltimotaudin oireita ja ehkäisee uusien ilmaantumista.
Sepelvaltimot ovat sydämen pinnalla kiertäviä valtimoita, jotka kuljettavat verta sydänlihakseen. Sepelvaltimotauti tarkoittaa näiden valtimoiden ahtautumista ja kovettumista, mikä estää veren kulkua ja hapen pääsyä sydänlihakseen. Tyypillinen oire tästä on rasituksessa ilmaantuva rintakipu ja sydäninfarkti, joka johtuu hapenpuutteen aiheuttamista sydänlihaksen vaurioista.

Uutispalvelu Duodecim (Journal of the American College of Cardiology 2017;DOI:10.1016/j.jacc.2017.08.017)https://doi.org/10.1016/j.jacc.2017.08.017

(20171024) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla