
Huimaus voi tuntua pelottavalta, mutta yleensä siitä ei tarvitse huolestua. Useinmiten syy löytyy verenpaineesta tai korvasta.
Huimaus syntyy aivoissa. Tasapainoon vaikuttavat varsinkin sisäkorvan tasapainoelin sekä pikkuaivojen ja aivorungon tasapainokeskukset. Niihin välittyy tietoa asennosta silmien kautta ja äärihermoista selkäytimen välityksellä.
Jos nämä aivoihin tulevat tiedot ovat jotenkin ristiriitaisia tai niiden käsittely käy liian hitaasti, tuntuu huimausta.
– Useimmiten se on vain aistimus ja harvoin merkki sairaudesta, kertoo neurologi Matti Ilmavirta.
Pää kääntyy, maailma pyörii
Yleisimpänä huimauksen aiheuttajana pidetään hyvänlaatuista asentohuimausta. Siinä kehon asentoa ja tasapainoa aistiviin sisäkorvan kaarikäytäviin kerääntyvä sakka saa aikaan huimauskohtauksen.
Hyvänlaatuiseen asentohuimaukseen kuuluu, että oire tulee aina samasta liikkeestä, ja se on pyörittävää kiertohuimausta. Pään kääntäminen tiettyyn suuntaan tai samalla liikeradalla aiheuttaa aina saman oireen.
Huimaus voi kestää vain pari sekuntia tai pitempäänkin. Se ei kuitenkaan ole jatkuvaa.
Asentohuimauksen hoitona käytetään harjoituksia, joissa tarkan liikesarjan avulla sisäkorvan kaarikäytävään kertynyttä sakkaa liikutetaan niin, ettei se enää aiheuttaisi oireita.
– Hyvänlaatuisen asentohuimauksen diagnoosia viljellään meillä ihan liikaa. Jos potilasta haastattelee enemmän, hänellä on yleensä ollut myös muunlaista huimausta, Ilmavirta huomauttaa.
Verenpainelääkitys ajan tasalle
Huimaus on myös yleinen liiallisen verenpainelääkityksen sivuvaikutus.
Iän myötä elimistö muuttuu, joten vielä 10 vuotta sitten hyvin toimineet lääkkeet eivät ehkä enää sovikaan. Tähän liittyy yleensä verenpaineen laskutaipumus. Se tuntuu monesti huimauksena seisomaan noustessa.
OMAA taipumusta voi testata verenpainemittarin avulla kotonakin. Jos itsellä on verenpaineen laskutaipumusta eikä verenpainelääkitystä ole tarkistettu hetkeen, testin tekeminen auttaa selvittämään huimauksen syytä.
Verenpaineen laskutaipumus voi saada huimauksen tuntumaan herkemmin muidenkin lääkkeiden kanssa.
VERENPAINEEN laskutaipumustesti tehdään näin:
- Mittaa verenpaine makuuasennossa.
- Nouse seisomaan.
- Mittaa verenpaine kolme kertaa peräjälkeen.
- Vähennä sitten viimeisestä seisten saadusta tuloksesta makuulla saatu tulos.
Jos yläpaine laskee 20–30:lla makuuasennossa mitatun ja seisoma-asennossa tehdyn mittauksen välillä, kyse on todennäköisesti verenpaineen laskutaipumuksesta.
Asiantuntija: Matti Ilmavirta, neurologian erikoislääkäri, Terveystalo Jyväskylä.
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta
minulla taas v.paine ei kun nousee iän myötä! ja samalla on tämä hyv.laatuinen asentohuimaus.