
Jos olo on kuin jatkuvassa flunssassa, kyse voi olla fibromyalgiasta. Silloin kiputermostaatin säätely on häiriintynyt. Onneksi se voi myös korjaantua.
Mistä fibromyalgia johtuu?
Toiminnallisista magneettikuvista tiedetään, että aivojen kipukeskus aktivoitui fibromyalgikoilla kontrolliryhmää herkemmin.
Kun kipu jäytää pitkään, aivojen kipuradoissa tapahtuu muutoksia, ja ihminen herkistyy kivulle. Sitä voisi verrata rikkoutuneeseen termostaattiin.
Ilmiö on sama muissakin pitkittyneissä kiputiloissa, kuten selkäkivuissa tai migreenissä.
Miten fibromyalgia oireilee?
Fibromyalgikoilla sellaisetkin kivut, jotka normaalisti tuntuvat kosketuksena tai hipaisuna, voivat aiheuttaa viiltävän kivun.
Monilla on myös muita sairauksia: nivelreumaa tai sidekudossairauksia sairastavista 10–30 prosentilla on fibromyalgia.
Joskus fibromyalgiapotilaat kuvaavat oloaan flunssaiseksi. Olo on vähän vetämätön, lihaksia särkee ja palelee.
Jatkuva kipu aiheuttaa stressireaktion, jolloin lisämunuaiset alkavat pumpata verenkiertoon muun muassa kortisolia ja adrenaliinia.
Elimistö menee tällöin valmiustilaan. Voi tulla lämpöilyä ja erilaisia sisäelinoireita. Pelko ja huoli voimistavat oireita.
Mikä auttaa fibrokipuihin?
Ärtyneenä kipu koetaan voimakkaammin, mutta jos mieli on hyvä, on kiinnostava harrastus tai tapaa mukavia ystäviä, kipu unohtuu hetkeksi.
Liikunnasta on myös apua, kunhan sen aloittaa vähitellen.
Venyttelyt ja rentoutusharjoitukset ovat hyviä, oikeastaan kaikki keinot, jotka siirtävät ajatukset miellyttävään tekemiseen. Silloin aivojen kipuradat ohjataan muihin tehtäviin.
Lisäksi on tärkeää arvioida, onko elämässä kipua pahentavia asioita. Tällä pyritään estämään se, ettei kipujärjestelmiin tulisi peruuttamattomia muutoksia.
Paraneeko fibromyalgia koskaan?
Välillä on parempia jaksoja ja lääkitystä voidaan tauottaa.
Fibromyalgia ei välttämättä olekaan loppuelämän kumppani. Jos vaikkapa stressi hellittää, oireet voivat lievittyä merkittävästi.
Asiantuntija: Reumatologi Markku Mali, TYKS.
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta
Onhan sairautta vähättelevästi kirjoitettu juttu. Ei ihme, että fibroa edelleen pidetään monessa tapauksessa luulosairautena, kun uutisointi on tätä tasoa. Ensinnäkin oirekirjo on erittäin laaja ja monelle elämää rajoittava. Kiva tekeminen ei tosissaankaan poista kipua kaikilta, iso osa meistä joutuu lopettaa niiden kivojen asioiden tekemisen kivun vuoksi. Lääkehoito lievittää oireita joillakin, mutta ei suinkaan poista niitä. Monelle sopivaa kipua levittävää lääkehoitoa ei ole.
Onneksi fibromyalgiasta voi parantua täysin. Näin kävi ainakin minulle. 😊