Maapähkinäallergian siedätyshoidon voi mahdollisesti tehdä käyttämällä pitkään keitettyjä maapähkinöitä, tuore tutkimus osoittaa. Keittäminen hillitsee maapähkinöiden allergisuutta, mikä tekee niistä todennäköisesti turvallisempia siedätyshoidossa.Maapähkinäsiedätystä ei tällä hetkellä suositella hoitomuodoksi maapähkinäallergiaan, koska siedätyshoitoon liittyy paljon haittavaikutuksia ja sen pitkäaikaistehosta on vähän tietoa.Tutkimuksessa 70 maapähkinäallergista 6–18-vuotiasta sai 12 viikon ajan maapähkinöitä, joita oli keitetty 12 tuntia, seuraavan 20 viikon ajan maapähkinöitä, joita oli keitetty 2 tuntia ja sen jälkeen paahdettuja maapähkinöitä 20 viikon ajan. Tavoitteena oli sietää 12 paahdettua maapähkinää päivittäin ilman oireita.Siedätyshoito onnistui 80 prosentilla potilaista, tulokset osoittivat. Tämä todettiin altistuskokeessa, joka tehtiin sen jälkeen, kun potilaat olivat pystyneet syömään 12 paahdettua maapähkinää päivittäin 6–8 viikon ajan.Merkittävä osa (60 %) potilaista oireili jonkin verran hoidon seurauksena, mutta vain kolme tarvitsi adrenaliinipistoksen anafylaktisen reaktion vuoksi.Tulokset viittaavat siihen, että pitkään keitetyt maapähkinät voivat tehdä siedätyshoidosta turvallisemman valvotuissa oloissa ammattilaisten antamana. Maapähkinäallergiaa sairastavien ei pidä kokeilla siedätyshoitoa omatoimisesti, sillä anafylaktinen reaktio voi olla hengenvaarallinen.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Clinical & Experimental Allergy -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim(Clinical & Experimental Allergy 2023;DOI:10.1111/cea.14254)https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/cea.14254

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(000.000) 2023 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla