Eturauhassyöpä olisi paremmin tunnistettavissa magneettikuvauksen avulla. Tuoreessa tutkimuksessa magneettikuvaus vähensi tarpeettomia koepalatutkimuksia ja oli syöpien löytämisessä parempi kuin tavanomainen ultraääniavusteinen toimenpide.
Tutkimukseen värvättiin 500 miestä, joilla epäiltiin eturauhassyöpää. Heidät satunnaistettiin joko perinteisiin ultraääniavusteisiin koepalatutkimuksiin tai magneettikuvaukseen. Jos magneettikuvauksessa näkyi syöpään viittaavia muutoksia, miehet ohjattiin koepalatoimenpiteeseen. Magneettikuvauksen ansiosta noin kolmannes miehistä välttyi koepalojen ottamiselta, koska heidän eturauhasistaan ei löytynyt syöpään viittaavia muutoksia. Koepalatutkimuksissa magneettiryhmäläisistä 38 prosentilta löytyi kliinisesti merkittävä syöpä, mikä oli 12 prosenttiyksikköä enemmän kuin tavanomaisin menetelmin tutkituilla. Magneettikuvausryhmäläisillä todettiin myös vähemmän kasvaimia, joita ei olisi tarvinnut hoitaa.
Tulosten perusteella magneettikuvaus voisi parantaa eturauhassyövän diagnosointia ja vähentää tarpeettomia koepalatutkimuksia. Magneettikuvauksen hyödyntäminen eturauhassyövän diagnosoinnissa edellyttää kuitenkin erityisosaamista, minkä takia sitä ei välttämättä voi käyttää joka paikassa. Hiljattain julkaistiin myös eturauhassyövän diagnosointia koskeva tutkimus, jossa diagnosoinnin havaittiin tehostuvan geenitestien avulla. Geenitesti osoittautui hyväksi tunnistamaan miehet, joiden riski sairastua hoitoa vaativaan eturauhasyöpään oli ikään nähden suurentunut. Magneettikuvauksen tavoin geenitestit voisivat vähentää turhia koepalatutkimuksia ja auttaa kohdentamaan ne miehiin, jotka ovat suurimmassa vaarassa sairastua.Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä. Tutkimusryhmässä olivat mukana myös professori Antti Rannikko HUS:sta ja dosentti Markku Vaarala Oulun yliopistollisesta sairaalasta.Eturauhassyöpä on yleisin miesten syöpä Suomessa. Siihen kuolee noin 850 miestä joka vuosi. Uusia tapauksia todetaan vuosittain runsaat viisi tuhatta. Sairastuneiden keski-ikä on 70 vuotta.
Uutispalvelu Duodecim (NEJM 2018;DOI:10.1056/NEJMoa1801993)http://doi.org/10.1056/NEJMoa1801993
(2018321) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.