Kädet ovat kömpelöt eivätkä sormet taivu nyrkkiin. Nivelreuma alkaa usein sormien nivelistä ja oireet tulevat aamuisin.

Nivelreuman oireet ovat yleensä voimakkaimmillaan aamuisin. Niveliä särkee, ne ovat jäykät ja aristavat. Kipu paikantuu erityisesti sormien keskiniveliin, rystyihin ja ranteisiin.

– Moni kuvaa, että kädet tuntuvat kömpelöiltä, tavarat tippuvat herkästi käsistä, sormet eivät mene nyrkkiin ja purkkeja on vaikea saada auki, kertoo reumatologian erikoislääkäri Kirsi Taimen.

Liikkeelle lähtiessä päkiöissä voi tuntua siltä, kuin jaloissa olisi tyynyjä. Pikku hiljaa näihin kohtiin alkaa ilmaantua turvotusta.Voimakkaassa tulehduksessa nivel on lämmin ja punoittava,

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Verikoe paljastaa

Nivelreuman alkusyy on toistaiseksi arvoitus. Kyse on kuitenkin autoimmuunisairaudesta, jossa tulehdus kohdistuu omiin kudoksiin. Tavallisesti sairaus puhkeaa 50–60-vuotiaana, nuorempanakin, jos suvussa on reumaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Reumalääkäri toteaa nivelreuman. Diagnoosin tukena ovat verikokeet. Sitrulliinipeptidivasta-ainetesti on aiemmin käytettyä reumatekijää herkempi juuri nivelreuman toteamisessa. Myös tulehdusarvot, kuten CRP, saattaa olla koholla.

Vaikka vasta-aineita tai tulehdusmarkkereita ei olisikaan, se ei silti poissulje reumaa. Tarvittaessa tehdään kuvantamistutkimuksia. Joskus aika näyttää, onko kyse nivelreumasta vai jostain muusta.

Lääkkeissä löytyy

Hoito aloitetaan 3–4 lääkkeen yhdistelmällä: metotreksaatti, sulfasalatsiini ja hydroksiklorokiini. Käytössä on myös kortisoni, joka rauhoittaa nopeasti tulehdusta eikä lyhyessä käytössä aiheuta merkittäviä haittoja.

– Biologisia lääkkeitä pitäisi harkita kuuden kuukauden paikkeilla diagnoosista, jos tauti ei osoita rauhoittumisen merkkejä.

Biologiset lääkkeet ovat pistettäviä, osa annetaan infuusiona laskimoon. Toinen vaihtoehto ovat JAK-lääkkeet. Niiden etu on se, että ne voi ottaa tabletteina.

Kirurgian keinot

Joskus tarvitaan myös leikkaushoitoa. Jänteitä voidaan puhdistaa poistamalla niistä tulehduskudosta. Jos nivel on pahasti vaurioitunut, se on lääkehoidon ulottumattomissa. Silloin voidaan laittaa tekonivel.

Asiantuntija: Kirsi Taimen, reumatologian erikoislääkäri, Terveystalo.

Jan

Minulla on nuo oireet sekä sormen päät ovat tulipunaiset,olen käynyt lääkärissä mutta se muija antou vaan dermovat voidetta joka sitten vei nahat sormista ja käsistä,nyt antoivat perusvoidetta mutta ei se auta,minulka myös psorias,nivelreuma alkava,tää kipu on yhtä helvettiä välillä ja läökäri ämmä käskee vasn rasvata,Tablettaja mä tarviin,

Sisältö jatkuu mainoksen alla