Välimeren ruokavaliossa ei perinteisesti ole ollut juurikaan maitoa, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan maidon lisääminen ei ainakaan vähennä ruokavalion terveellisyyttä. Välimeren alueella perinteisesti noudatettu ruokavalio pienentää mm. riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja diabetekseen.Välimeren perinteistä ruokavaliota noudattavat syövät runsaasti kasviksia, oliiviöljyä, pähkinöitä, hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljoja ja käyttävät kohtuullisesti alkoholia ja vähänlaisesti punaista lihaa, makeisia ja teollisia viljoja.Nyt julkaistut tulokset perustuvat pieneen tutkimukseen, joten havainnot pitää varmistaa lisätutkimuksissa. Ne viittaavat kuitenkin siihen, että maitoa sisältävää välimerellistä ruokavaliota noudattamalla voi todennäköisesti laskea verenpainettaan ja suurentaa hyvän HDL-kolesterolin ja pienentää haitallisen LDL-kolesterolin ja triglyseridien pitoisuutta veressä. Nämä muutokset pienentävät mm. riskiä sairastua sydäntauteihin ja aivoverenkiertohäiriöihin.Vaikutukset havaittiin kokeessa, jossa 41 henkilöä noudatti kahdeksan viikon ajan Välimeren ruokavaliota ja söi maitotuotteita 3–4 kertaa päivässä. Toisen tutkimusjakson he noudattivat vähärasvaista ruokavaliota.
Maitotuotteilla – ja varsinkin jogurtilla ja muilla hapatetuilla maitotuotteilla – voi tutkimusten mukaan olla verenpainetta alentavia vaikutuksia, joten nyt saadut tulokset ovat uskottavia. Maito sisältää muun muassa kalsiumia, fosforia, kaliumia ja magnesiumia, jotka saattavat alentaa verenpainetta.Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Uutispalvelu Duodecim(American Journal of Clinical Nutrition 2018;DOI:10.1093/ajcn/nqy207)https://doi.org/10.1093/ajcn/nqy207Aihetta käsitellään myös Duodecimin Terveysuutisissa YouTubessa.

(000.000) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla