Etenkin marjoista saatavat antosyanidiinit ja proantosyanidiinit voivat tuoreen tutkimuksen mukaan auttaa sepelvaltimotaudin ehkäisyssä. Niitä saa mm. mustikasta, karpaloista ja viinirypäleistä.

American Journal of Clinical Nutrition -lehden julkaisemat yhdysvaltalaistulokset perustuvat 17 000 aikuisen kuusivuotiseen seurantaan, ja sen perusteella eniten antosyanidiineja ja proantosyanidiineja ruoastaan saavat sairastuvat noin puolet epätodennäköisemmin kuin henkilöt, joiden ruokavaliossa on niitä vain vähän.

Marjojen ja muiden anto- ja proantosyanidiineja paljon sisältävien ruokien syöminen oli yleisempää varakkaiden ja muutenkin terveellisesti elävien keskuudessa, mutta yhteydet havaittiin myös elintavoiltaan vähemmän terveellisten parissa. Flavonoidien kokonaiskulutus ei vaikuttanut sairastumisriskeihin tässä tutkimuksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin. Antosyanidiini-flavonoidit on yhdistetty mm. pienempään diabeteksen, Parkinsonin taudin ja sydänkohtausten vaaraan. Ruokavalion lisäksi kuitenkin moni muukin seikka voi vaikuttaa yhteyksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

UutispalveluDuodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2016;DOI:10.3945/ajcn.115.129452)
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2016/09/20/ajcn.115.129452.abstract

Sisältö jatkuu mainoksen alla