Vakavia mielenterveyden häiriöitä potevat sairastuvat sydän- ja verisuonitauteihin muuta väestöä todennäköisemmin. Tuoreen tutkimuksen mukaan riskit myös näkyvät nuorempana.Tutkimukseen osallistui 11 000 yhdysvaltalaista 18–75-vuotiasta mielenterveyspotilasta ja 580 000 tervettä samanikäistä. Potilaat sairastivat kaksisuuntaista mielialahäiriötä, skitsofreniaa tai skitsoaffektiivista häiriötä.Mielenterveyspotilaiden riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin oli suurempi kuin verrokkien ja
riskit näkyivät jo 10–34-vuotiailla potilailla.
Mielenterveyspotilaista 25 prosenttia oli suuressa vaarassa sairastua sydän- ja verisuonitauteihin seuraavien 30 vuoden aikana, kun verrokeista vastaavassa tilanteessa oli 11 prosenttia. Myös 10 vuoden sairastumisriskit olivat mielenterveyspotilailla suuremmat, mutta ero verrokkeihin ei ollut yhtä suuri.Kaksisuuntaista mielialahäiriötä potevat sairastuivat muita potilaita todennäköisemmin 10 vuoden sisällä, mutta 30 vuoden riskit olivat suurimmat skitsofreniaa sairastavilla.Suuri osa tuloksista selittyi tupakoinnilla ja lihavuudella. Mielenterveyspotilaista 36 prosenttia tupakoi ja 50 prosenttia oli lihavia. Verrokeista tupakoi vain 11 prosenttia ja lihavuuden kriteerit täytti 36 prosenttia. Myös diabetes ja korkea verenpaine olivat yleisempiä mielenterveyspotilailla.

Yhdysvaltalaisten tulokset vahvistavat näyttöä vakaviin mielenterveysongelmiin liittyvästä sydän- ja verisuonitautien vaarasta ja osoittavat riskien näkyvän jo suhteellisen varhain. Lääkärien olisikin hyvä hoitaa mielenterveyspotilaidensa sydänriskitekijöitä mahdollisimman aikaisin.Mielenterveyspotilaat menehtyvät keskimäärin 10–20 vuotta nuorempina kuin muu väestö. Suurempi kuolleisuus johtuu useimmiten samoista sairauksista kuin muillakin eli sydän- ja verisuonitaudeista ja syövistä, mutta myös onnettomuudet ja itsemurhat selittävät osan kuolemista.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(Journal of the American Heart Association 2022;11:e02144)https://doi.org/10.1161/JAHA.121.021444

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(000.000) 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla