Monia eri lääkeaineita yhdistävä monipilleri voi tuoreen tutkimuksen perusteella ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja, vaikka toisenlaisiakin tuloksia on saatu. Nyt julkaistussa tutkimuksessa teho havaittiin iranilaiskylien väestöissä.Monipillerin ajatus on antaa yhdessä tabletissa keskeiset lääkeaineet, joiden tiedetään pienentävän sydänsairauksien vaaraa. Nyt käytetyssä tabletissa oli verenpainetta ja kolesterolia alentavia lääkkeitä sekä asetyylisalisyylihappoa.

Osana tutkimusta tutkijat satunnaistivat 6 800 henkilöä saamaan päivittäin joko monipillerin tai pelkkää terveysvalistusta viiden vuoden ajan.

Seurannan aikana 9 prosenttia verrokeista sairastui vakavaan sydän- ja verisuonitautioireeseen, kun monipilleriryhmäläisistä sairastui vain 6 prosenttia. Tämä tarkoitti noin 35 prosenttia pienempää sairastumisriskiä.
Osallistujat ottivat lääkkeensä varsin tunnollisesti, mutta kaikista tunnollisimmat saivat vielä suuremmat hyödyt. Heidän riskinsä sairastua oli lähes 60 prosenttia pienempi kuin verrokkien, tutkijat havaitsivat. Haittavaikutuksia ilmaantui suurin piirtein saman verran kummassakin ryhmässä. Suotuisat vaikutukset havaittiin potilailla, joilla oli jo sydän- ja verisuonitauti, mutta myös aiemmin terveillä osallistujilla.
Aiemmissa tutkimuksissa monipillerin hyödyistä on saatu ristiriitaisia tuloksia, joten nyt julkaistuja havaintoja kannattaa tulkita varoen. Lääkeaineita parempi vaihtoehto olisi ainakin ensin pyrkiä elämäntapamuutoksiin, joiden tiedetään pienentävän sydänriskejä. On myös epäselvää, miten hyvin tulokset yleistyvät muihin väestöihin.
Tulokset julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uutispalvelu Duodecim(Lancet 2019;DOI:10.1016/S0140-6736(19)31791-X)https://doi.org/10.1016/S0140-6736(19)31791-X

Sisältö jatkuu mainoksen alla

(000.000) 2019 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla