Oireettomat eli niin sanotut hiljaiset sydäninfarktit saattavat altistaa sydämen vajaatoiminnalle, tuore tutkimus osoittaa. Niihin liittyvä riski ei ole yhtä suuri kuin varsinaisiin sydänkohtauksiin liittyvä, mutta se kannattaa silti huomioida.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American College of Cardiology -lehdessä, ja se perustuu 9 200 aikuisen 13-vuotisiin seurantatietoihin. Osallistujat eivät poteneet sydänsairauksia tutkimuksen alkaessa, mutta seurannan aikana 980:lla todettiin sydämen vajaatoiminta.Riski sairastua sydämen vajaatoimintaan oli suurentunut varsinkin varsinaiseen sydäninfarktiin sairastuneilla, mutta myös osallistujilla, joiden EKG-mittaukset paljastivat heidän sairastaneen oireettoman infarktin. Kun analyysissa huomioitiin osallistujien ikä ja monia taustamuuttujia, oireeton sydäninfarkti liittyi kolmanneksen suurempaan ja varsinainen sydäninfarkti peräti kolme kertaa suurempaan sairastumisriskiin. Vertailukohtana olivat osallistujat, jotka eivät saaneet minkäänlaisia sydäninfarkteja.Oireettomat sydäninfarktit ovat vaarallisia, sillä vaikka potilaat eivät välttämättä edes huomaa niitä, ne voivat olla seurauksiltaan yhtä kohtalokkaita kuin paljon oireita aiheuttavat. Riippumatta oireiden voimakkuudesta, sydäninfarktien riskiä voi pienentää mm. liikkumalla, syömällä terveellisesti ja välttämällä tupakointia.
Yleensä sydänkohtaus eli sydäninfarkti aiheuttaa kovan, laajalti rintalastan takana tuntuvan kivun. Kipua kuvataan usein puristavaksi tai vannemaiseksi, ja se voi säteillä olkavarsiin, leukaan ja jopa selkään. Kipu on kovaa, se jatkuu samanlaisena ja usein se myös nostattaa kylmän hien pintaan.
Sydämen vajaatoiminta johtuu sairauksista kuten sepelvaltimotaudista ja korkeasta verenpaineesta, jotka häiritsevät sydänlihaksen toimintaa ja heikentävät sen kykyä supistua. Yleisin vajaatoiminnan oire on hengenahdistus rasituksessa.Uutispalvelu Duodecim (Journal of the American College of Cardiology 2017;DOI:10.1016/j.jacc.2017.10.071)http://doi.org/10.1016/j.jacc.2017.10.071

(2018116) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla