Myös vähäinen tupakointi vahingoittaa keuhkoja – haitat näkyvät vielä lopettamisen jälkeenkin

Tupakointi vaurioittaa keuhkoja, vaikka polttaisi vain muutaman savukkeen päivässä, tuore tutkimus osoittaa. Tupakoinnin lopettamisen jälkeen keuhkojen toiminta ei enää heikkene yhtä nopeasti, mutta haitat näkyvät pitkään.

Tulokset perustuvat 25 000 aikuisen seitsenvuotiseen seurantaan. Seurannan aikana osallistujille tehtiin yhteensä yli 70 000 keuhkojen spirometriatutkimusta.Keuhkojen toimintakyky heikkeni kaikilla osallistujilla, tulokset osoittivat, mutta verrattuna koko elämänsä savuttomina olleisiin, tupakoivien ja entisten tupakoitsijoiden keuhkot heikkenivät nopeammin. Myös vähän tupakoivien keuhkotoiminta heikkeni nopeammin kuin savuttomien.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tupakoinnin lopettaneilla haitat näkyivät vuosikymmenien ajan, mutta vähäisenkin tupakoinnin lopettamisesta oli kuitenkin hyötyä, sillä alle viisi savuketta päivässä polttavien keuhkotoiminta heikkeni noin viisi kertaa nopeammin kuin entisten tupakoitsijoiden.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yhteydet olivat voimakkaimpia osallistujilla, joilla oli jo keuhkoahtaumaa, mutta ne havaittiin myös osallistujilla, joilla ei ollut diagnosoitu keuhkosairauksia.

Yhdessä aiempien tutkimusten kanssa havainnot vahvistavat näyttöä tupakoinnin haitoista. Lisäksi ne osoittavat, että myös vähäinen tupakointi aiheuttaa pitkäkestoisia ja eteneviä keuhkovaurioita.

Tutkimus julkaistiin Lancet Respiratory Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim(Lancet Respiratory Medicine 2019;DOI:10.1016/S2213-2600(19)30276-0)https://doi.org/10.1016/S2213-2600(19)30276-0

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla