Melanooma-ihosyöpä näyttäisi usein ilmaantuvan naisille ennen keski-ikää ja miehille vasta eläkeiässä, tuore tutkimus osoittaa. Eroja on myös siinä, mihin puolelle kehoa melanooma kehittyy.Tiedot käyvät ilmi kahdeksan maata kattavasta selvityksestä, jossa tarkasteltiin melanooman sukupuolieroja vuosina 1980–2015. Tutkimus julkaistiin JAMA Dermatology -lehdessä. Aineistot oli kerätty Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Iso-Britanniassa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.Tulosten perusteella naisilla oli miehiä enemmän melanoomaa alle 45-vuotiaana, mutta eläkeikään mennessä miesten tapaukset olivat ohittaneet naisten. Kokonaisuudessaan melanooma olikin monissa maissa miehillä yleisempi, kun kaikkia ikäryhmiä tarkasteltiin yhdessä.Naisilla melanoomaa todetaan miehiin verrattuna useammin alaraajoissa. Miehillä melanooma todetaan puolestaan useammin päässä, niskassa ja keskivartalossa.Tulokset eivät paljasta, mistä erot johtuvat, mutta mahdollisia selityksiä on useita. On mahdollista, että miehet ja naiset usein altistuvat auringonvalolle eri tavoin ja sen takia melanoomat kehittyvät heillä eri paikkoihin. On myös mahdollista, että melanooma kehittyy eri tahtia ylävartalossa ja alaraajoissa, mikä voisi selittää naisten varhaisempaa ja miesten myöhempää sairastumista. Tämän varmistaminen vaatii kuitenkin lisätutkimuksia.Suomessa todetaan vuosittain noin 1 400 uutta melanoomatapausta. Melanooma on yleistynyt ja yleistyy edelleen pääosin väestön ikääntymisen takia. Auringon ultraviolettisäteily on melanooman riskitekijöistä tärkein. Myös solarium altistaa melanoomalle ja muille ihosyöville.Uutispalvelu Duodecim(JAMA Dermatology 2020;DOI:10.1001/jamadermatol.2020.0470)https://doi.org/10.1001/jamadermatol.2020.0470

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mielenkiintoista. Asusteet ja esim. hiusten pituus tilastollisesti voivat vaikuttaa näihin eroihin melonooman paikan suhteen mutta iästä riippuvaa esiintyvyyttä se ei selitä.  Tupakointi on potentiaalinen riskitekijä, joka vaikuttaa myös ihossa ja olisi siten todennäköisempi miehillä kuin naisilla.  Naisilla taas voi vakuttaa ravintotottumukset ja runsaampi erilaisten siemenöljyjen suosiminen salaateissa ja ravinnossa yleensä, jolloin syöpää aiheuttavien omega-6 rasvahappojen saanti voi olla naisilla nuoresta pitäen runsaampaa kuin miehillä. Lisäksi omega-6 rasvahappojen käytön lisääntyminen voi olla sukupuolesta riippumatta melanooman ja kaikkienkin syöpien esiintyvyyden kasvun yksi selittävä tekijä.

Pekka Lönnroth

Sisältö jatkuu mainoksen alla