Jo muutaman viikon viivästys syöpähoitojen aloittamisessa voi tuoreen tutkimuksen mukaan heikentää potilaan ennustetta ja suurentaa kuolleisuutta. Tulos on huolestuttava etenkin nyt, kun koronaepidemia vaikeuttaa monien sairauksien ja myös syövän hoitoja.Tutkimuksessa analysoitiin 34 syöpätutkimuksen ja yli 1,2 miljoonan potilaan tietoja, ja niiden perusteella jokainen neljän viikon viivästys hoidoissa suurensi syöpäkuoleman vaaraa 6–13 prosenttia. Riski myös suureni mitä pitempään hoitoja joutui odottamaan. Tulokset koskevat virtsarakko-, rinta-, suolisto-, keuhko-, kohdunkaula-, sekä pään ja niskan alueen syöpiä. Leikkaushoidoissa neljän viikon viivästys liittyi 6–8 prosenttia suurempaan kuolleisuuteen, mutta sädehoidoissa ja kemoterapiassa vaikutus oli paikoin suurempi. Esimerkiksi sädehoidon aloittaminen neljä viikkoa myöhemmin liittyi 9 prosenttia suurempaan ja pään ja niskan alueen syöpien liitännäishoitojen viivästyminen 13 prosenttia suurempaan kuolleisuuteen tutkimusten seurantojen aikana.Tutkijat pitävät tuloksia huolestuttavina, mutta muistuttavat, että osa yhteyksistä voi seurata muustakin kuin hoidon viivästymisestä. Viivästys voi myös johtua potilaan heikosta terveydentilasta ja muista seikoista, jotka vaikuttavat myös kuolleisuuteen.

Hiljattain julkaistiin myös tutkimus, jonka mukaan syöpäseulontoja on monissa maissa keskeytetty tai lykätty koronavirusepidemian takia. Tämän takia syöpädiagnooseja tehdään tavallista myöhemmin, mikä todennäköisesti tulee myös lisäämään syöpäkuolemia. Myös Suomessa syöpäseulontoja on keskeytetty monissa kunnissa koronavirusepidemian takia. Käytännöt kuitenkin vaihtelevat kunnittain. Epidemian takia ihmiset myös arkailevat seulontoihin menoa, vaikka niitä järjestettäisiin.Tutkimus julkaistiin BMJ-lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(BMJ 2020;371m4087)http://dx.doi.org/10.1136/bmj.m4087

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla