Uniapneaa potevien lasten oireet usein helpottavat nielu- ja kitarisaleikkauksella, mutta sivuvaikutuksena myös lasten verenpaine saattaa laskea, tuore taiwanilaistutkimus osoittaa. Tämä havaitaan etenkin lapsilla, joiden verenpaine on koholla.
Tulokset perustuvat 240 normaalipainoisen keskimäärin seitsemänvuotiaan uniapneaa potevan lapsen seurantatietoihin. Kaikki lapset ohjattiin nielu- ja kitarisojen poistoleikkaukseen, mutta vain osa lapsista poti kohonnutta verenpainetta.Lasten uniapneaoireet vähenivät huomattavasti leikkauksen ansiosta, tulokset osoittivat. Uniapneaan kuuluvat yölliset hengityskatkokset vähenivät keskimäärin 12 katkoksesta tunnissa keskimäärin kahteen katkokseen. Kohonnutta verenpainetta potevien verenpainemittaukset osoittivat lisäksi selvän verenpaineen laskun sekä yöllisessä että aamuverenpaineessa. Suotuisia verenpainevaikutuksia havaittiin myös muissa lapsissa, mutta ne eivät olleet yhtä suuria.
Aikuisilla uniapnean tiedetään liittyvän korkeaan verenpaineeseen, mutta lapsia koskevaa tutkimustietoa on paljon vähemmän. Nyt julkaistut tulokset viittaavatkin saman ilmiön olevan havaittavissa jo osalla lapsista. Korkea verenpaine on merkittävä sydän- ja verisuonitautien riskitekijä. Jos tulokset varmistuvat lisätutkimuksissa, nielu- ja kitarisaleikkaus saattaa pienentää lasten riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin myöhemmin elämässä.
Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä JAMA Otolaryngology – Head & Neck -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery 2018;DOI:10.1001/jamaoto.2017.3127)https://doi.org/10.1001/jamaoto.2017.3127

(201837) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla