Muun muassa kalasta saatavat omega-3-rasvahapot voivat tuoreen tutkimuksen mukaan auttaa aivoinfarktien välttämisessä. Eri rasvahapot näyttäisivät vaikuttavan eri reittejä syntyviin aivoinfarkteihin, Stroke-lehdessä julkaistut tulokset vihjaavat. Tulokset perustuvat kolmen suuren yhdysvaltalaistutkimuksen aineistoihin.
Tutkimuksissa suotuisia vaikutuksia liitettiin dokosaheksaeenihappoon (DHA) ja dokosapentaeenihappoon (DPA). Näistä DHA liittyi erityisesti pienentyneeseen riskiin sairastua suurten suonten ateroskleroosin ja mikroangiopatian aiheuttamiin aivoinfarkteihin. Suuri DPA:n pitoisuus veressä puolestaan liittyi pienentyneeseen riskiin sairastua sydänperäisistä embolioista aiheutuviin aivoinfarkteihin, mutta myös muista syistä aiheutuviin aivoinfarkteihin.
Kyseisiä rasvahappoja on etenkin rasvaisessa kalassa, kuten lohessa, kirjolohessa ja nieriässä. Eikosapentaeenihappo (EPA), jota on myös runsaasti kalassa, ei tässä tutkimuksessa liittynyt terveyshyötyihin. Tuloksia kannattaa kuitenkin tulkita varoen, sillä rasvahappojen lisäksi hyvin monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa niihin.
Tutkimusten seuranta-ajat olivat 8–11 vuotta, ja niiden aikana 950 potilasta sairastui aivoinfarktiin. Vuosittain aivoverenkiertohäiriöön (AVH) sairastuu Suomessa n. 24 000 henkeä, joista aivoinfarktin saa 17 000.
Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2017;48:2678–2685)https://doi.org/10.1161/STROKEAHA.117.018235

(20171017) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla