Opioidikorvaushoito tehoaa ja on turvallista myös kuukausittain annettuina pistoksina, tuore tutkimus vahvistaa. Suomessa on tänä vuonna otettu käyttöön injektiot opioidikorvaushoidossa ensimmäisten joukossa Euroopassa. Niistä toivotaan suurta helpotusta potilaille, sillä tähän saakka lääkkeet on pitänyt hakea korvaushoitoklinikalta joka päivä.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa testattiin eri valmistetta kuin Suomessa käytettävää, mutta vaikuttava aine on sama buprenorfiini. Tulosten perusteella kuukausittain annetut injektiot auttoivat 40 prosenttia potilaista pysymään kuivilla puolen vuoden ajan, kun lumelääkettä saaneista samaan pystyi vain 5 prosenttia. Haittavaikutukset olivat vähäisiä ja samaa luokkaa kuin buprenorfiinihoidossa yleensäkin. Tutkimukseen osallistui 500 opioidiriippuvaista.Injektioina annettavasta korvaushoidosta on jo hyviä kokemuksia Suomessa. Potilaan elämänhallinnan parantumisen lisäksi valvotusti klinikalla annettavat injektiot todennäköisesti vähentävät buprenorfiinin päätymistä katukauppaan. Suomessa opioidikorvaushoitoa saa noin 3 500 henkilöä.Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Lancet-lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(Lancet 2019;393:P778-790)https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)32259-1

(2019311) 2019 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla