Keuhkoahtaumataudin hoidossa käytettävät lääkkeet saattavat suurentaa potilaiden riskiä sairastua sydänoireisiin, mutta riskit havaitaan vain lääkityksen alkuvaiheissa. Pitkäkestoinen lääkitys saattaa jopa pienentää sydänriskejä, JAMA Internal Medicine -lehdessä julkaistut tulokset osoittavat.
Riskit yhdistettiin pitkävaikutteisiin beeta2-agonisteihin (LABA) sekä pitkävaikutteisiin antikolinergeihin (LAMA). Kyseiset lääkkeet on yhdistetty sydänhaittoihin aiemminkin, mutta tutkimukset ovat päätyneet ristiriitaisiin tuloksiin. Vaikutuksen rajoittuminen lääkityksen alkuvaiheisiin todennäköisesti selittää sen, miksi riskejä ei ole havaittu kaikissa tutkimuksissa. Nyt julkaistut tulokset perustuvat yli 280 000 keuhkoahtaumatautipotilaan keskimäärin kaksivuotiseen seurantaan. Potilaat eivät sairastaneet sydän- ja verisuonitauteja seurannan alussa eivätkä he olleet LABA- tai LAMA-lääkityksellä. Seurannan aikana lääkitys kuitenkin aloitettiin noin 40 000 potilaalla.Lääkityksen aloittaminen suurensi potilaan riskin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin noin puolitoistakertaiseksi verrattuna potilaisiin, joilla ei aloitettu lääkityksiä. Riski havaittiin kuitenkin vain 30 päivän sisällä lääkityksen aloittamisesta. Tämän jälkeen riskit katosivat ja mahdollisesti kääntyivät jopa lieväksi suojavaikutukseksi.Tulokset ovat uskottava osoitus LABA- ja LAMA-lääkkeisiin liittyvistä ohimenevistä sydänriskeistä, ja lääkäreiden kannattaisi ottaa ne huomioon keuhkoahtaumapotilaita hoitaessaan. Varsinkin potilaita, joilla on jo valmiiksi sydänriskejä, tulisi seurata tarkemmin.

Keuhkoahtaumatauti tarkoittaa hengitysteiden kroonista ja etenevää ahtautumista, johon voi liittyä jatkuva keuhkoputkitulehdus tai keuhkolaajentuma. Valtaosa tapauksista johtuu tupakoinnista. Keuhkoahtaumatautia ei voi parantaa, mutta tupakoinnin lopettaminen pysäyttää sen etenemisen ja lääkkeet hillitsevät oireita. Keuhkoahtaumatautia sairastaa noin 2–3 prosenttia suomalaisista. Tupakoitsijoista siihen sairastuu 20–30 prosenttia.
Uutispalvelu Duodecim (JAMA Internal Medicine 2017;DOI:10.1001/jamainternmed.2017.7720)http://dx.doi.org/10.1001/jamainternmed.2017.7720

(2018111) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla