Keuhkoahtaumataudin hoidossa käytettävät lääkkeet saattavat suurentaa potilaiden riskiä sairastua sydänoireisiin, mutta riskit havaitaan vain lääkityksen alkuvaiheissa. Pitkäkestoinen lääkitys saattaa jopa pienentää sydänriskejä, JAMA Internal Medicine -lehdessä julkaistut tulokset osoittavat.
Riskit yhdistettiin pitkävaikutteisiin beeta2-agonisteihin (LABA) sekä pitkävaikutteisiin antikolinergeihin (LAMA). Kyseiset lääkkeet on yhdistetty sydänhaittoihin aiemminkin, mutta tutkimukset ovat päätyneet ristiriitaisiin tuloksiin. Vaikutuksen rajoittuminen lääkityksen alkuvaiheisiin todennäköisesti selittää sen, miksi riskejä ei ole havaittu kaikissa tutkimuksissa. Nyt julkaistut tulokset perustuvat yli 280 000 keuhkoahtaumatautipotilaan keskimäärin kaksivuotiseen seurantaan. Potilaat eivät sairastaneet sydän- ja verisuonitauteja seurannan alussa eivätkä he olleet LABA- tai LAMA-lääkityksellä. Seurannan aikana lääkitys kuitenkin aloitettiin noin 40 000 potilaalla.Lääkityksen aloittaminen suurensi potilaan riskin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin noin puolitoistakertaiseksi verrattuna potilaisiin, joilla ei aloitettu lääkityksiä. Riski havaittiin kuitenkin vain 30 päivän sisällä lääkityksen aloittamisesta. Tämän jälkeen riskit katosivat ja mahdollisesti kääntyivät jopa lieväksi suojavaikutukseksi.Tulokset ovat uskottava osoitus LABA- ja LAMA-lääkkeisiin liittyvistä ohimenevistä sydänriskeistä, ja lääkäreiden kannattaisi ottaa ne huomioon keuhkoahtaumapotilaita hoitaessaan. Varsinkin potilaita, joilla on jo valmiiksi sydänriskejä, tulisi seurata tarkemmin.

Keuhkoahtaumatauti tarkoittaa hengitysteiden kroonista ja etenevää ahtautumista, johon voi liittyä jatkuva keuhkoputkitulehdus tai keuhkolaajentuma. Valtaosa tapauksista johtuu tupakoinnista. Keuhkoahtaumatautia ei voi parantaa, mutta tupakoinnin lopettaminen pysäyttää sen etenemisen ja lääkkeet hillitsevät oireita. Keuhkoahtaumatautia sairastaa noin 2–3 prosenttia suomalaisista. Tupakoitsijoista siihen sairastuu 20–30 prosenttia.
Uutispalvelu Duodecim (JAMA Internal Medicine 2017;DOI:10.1001/jamainternmed.2017.7720)http://dx.doi.org/10.1001/jamainternmed.2017.7720

(2018111) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kansainvälisten ponnistelujen ansiosta tuberkuloosiin kuolee entistä vähemmän ihmisiä. Myös uusien tartuntojen ja tautia sairastavien määrät ovat laskemassa, mutta selvästi hitaammin kuin kuolleisuus.

Tuoreen selvityksen perusteella tuberkuloosikuolleisuus on laskenut vuosittain noin 4 prosenttia edellisen vuosikymmenen aikana. Suotuisa kehitys johtuu todennäköisesti parantuneesta lääkkeiden saatavuudesta, mutta tästä huolimatta tuberkuloosiin menehtyy vuosittain noin 1,3 miljoonaa ympäri maailmaa. Uudet tuberkuloositartunnat ovat nekin vähentyneet, mutta tahti on noin puolet kuolleisuuden vähentymisestä. Nykyään uusia tartuntoja todetaan noin 10 miljoonaa joka vuosi. Jotta tilanne paranisi, tuberkuloosi pitäisi monissa maissa diagnosoida aiemmin ja hoito aloittaa varhaisemmin kuin nykyään. Näin potilaita estettäisiin levittämästä tartuntaa.

Tuberkuloosin leviämiseen ja kuolleisuuskehitykseen vaikuttavat myös tupakointi ja alkoholi sekä diabetes, jonka tiedetään suurentavan tuberkuloositartunnan riskin kolminkertaiseksi. Tuberkuloosi on yleinen varsinkin Aasian ja Afrikan köyhän väestön keskuudessa.

Tiedot julkaistiin lääketieteellisessä Lancet Infectious Diseases -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Infectious Diseases 2018;DOI:10.1016/S1473-3099(17)30703-X)http://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(17)30703-X/fulltext

(2018314) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Jalkojen suonikohjuista kärsivät voivat sairastua laskimoveritulppiin tavallista todennäköisemmin. Myös riski sairastua keuhkoveritulppiin ja ääreisvaltimotautiin on heillä suurentunut, tuore taiwanilaistutkimus osoittaa. Tulokset perustuvat 212 000 suonikohjuista kärsivän ja yhtä monen terveen verrokin rekisteritietoihin.
Suonikohjuja potevien riski sairastua laskimoveritulppaan kahdeksanvuotisen seurannan aikana oli viisi kertaa suurempi kuin terveiden verrokkien. Keuhkoveritulppa tai ääreisvaltimotauti kehittyi heille kaksi kertaa todennäköisemmin kuin verrokeille.Samantapaisia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta yhteyden tarkkaa syytä ei tiedetä. On esimerkiksi mahdollista, että taustalla on yhteisiä riskitekijöitä, jotka altistavat suonikohjuille sekä sairastumisille. Suonikohjuja potevat saattavat olla alttiita myös sydämen vajaatoiminnalle.
Suonikohjuilla tarkoitetaan alaraajojen laskimoiden vajaatoimintaa. Vajaatoimintaan johtavat laskimoiden seinämissä tapahtuvat rakenteelliset muutokset ja laskimoiden läppien rappeutuminen. Suonikohjut näkyvät ihon läpi pullistuneina suonina, ja ne vaivaavat noin 20–30 prosenttia aikuisista.
Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2018;319:807–817) https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2673551

(2018314) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.