Parkinsonin tautia sairastavien oireet lievittyvät merkittävästi uuden aivojen ultraäänihoidon avulla, tuore tutkimus osoittaa. Hoito ei vaadi leikkausta eikä nukutusta. Tulokset julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä.Hoidossa käytetään erittäin tarkkaa ultraäänimenetelmää, jolla poltetaan ei-tahdonalaisiin liikkeisiin vaikuttavia hermosolurykelmiä aivojen linssitumakkeen mediaalisessa osassa (globus pallidus). Magneettikuvantamisen avulla lääkärit voivat ohjata ultraääntä koko toimenpiteen ajan.

Tutkimukseen osallistui 87 Parkinson-potilasta, joista 65 satunnaistettiin ultraäänihoitoon ja loput sai lumehoitoa. Potilaat eivät olleet saaneet riittävää apua Parkinson-lääkkeistä.

Jopa 70 prosentilla potilaista vapina, kävelyvaikeudet ja lihasjäykkyys vähenivät huomattavasti yhden ultraäänihoidon jälkeen. Lumeryhmäläisistä 30 prosenttia koki oireidensa lievittyneen. Hoitoon liittyi jonkin verran lieviä haittavaikutuksia, kuten pääkipua, huimausta, puheen sammaltamista, kävelyvaikeuksia ja pahoinvointia, mutta ne paranivat muutamassa päivässä tai viikossa.Hyödyt nähtiin kolmen kuukauden kuluttua tehdyissä seurantatutkimuksissa ja kahdella kolmanneksella vielä vuoden kuluttua. Tutkijat aikovat seurata potilaita viiden vuoden ajan, jotta hoidon pitkäaikaisvaikutukset selviävät.Parkinsonin tautiin ei ole parantavaa hoitoa, mutta lääkitykset ja osalla myös aivoihin asennettava sähköstimulaattori hillitsevät oireita. Nyt kehitetty ultraäänihoito ei sekään paranna sairautta, mutta jos se osoittautuu turvalliseksi ja tehokkaaksi myös lisätutkimuksissa, hoito voi tulevaisuudessa auttaa monia Parkinson-potilaita.Parkinsonin tauti on etenevä neurologinen sairaus, joka aiheuttaa mm. lepovapinaa, liikkeiden hidastumista ja jäykkyyttä. Parkinsonin tautia sairastaa noin 16 000 suomalaista.Uutispalvelu Duodecim(New England Journal of Medicine 2023;DOI:10.1056/NEJMoa2202721)https://doi.org/10.1056/NEJMoa2202721

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(000.000) 2023 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla