levottomat jalat, unihäiriöt, unettomuus
Kuva Shutterstock

Minua on vaivannut jalkaterien kuumotus ja levottomat jalat. Verenpaineeseen ja kilpirauhasen vajaatoimintaan on lääkkeet, ja käytän Marevania. Olen normaalipainoinen kuusikymppinen. Miten saisin jalkani rauhoittumaan?

Levottomat jalat tarkoittaa levossa, yleensä nukkumaan mennessä, tuntuvaa epämiellyttävää tuntemusta, joka lievittyy jalkoja liikuttelemalla. Vaivaa on yleisimmin yli 40-vuotiailla ja raskaana olevilla. Oire eroaa selvästi suonenvedoista.

Perinnölliset tekijät, raudanpuute, raskaus, vaikeat munuaissairaudet ja eräät lääkeaineet (esim. osa masennuslääkkeistä, beetasalpaajat) sekä kahvi ja alkoholi voivat aiheuttaa tai lisätä oireita. Levottomat jalat voi pahimmillaan aiheuttaa uniongelmia.
Itsehoidossa tärkeintä on hyvä unihygienia (pimeä ja viileä makuuhuone, sopiva sänky, rauhallinen ympäristö) ja kahvin, alkoholin sekä raskaan liikunnan välttäminen etenkin ilta-aikaan. Jos levottomat jalat liittyvät raskauteen, oireet häviävät muutaman viikon kuluessa synnytyksestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos oireita on paljon, suositellaan käyntiä yleislääkärin vastaanotolla. Yleensä tutkitaan jalkojen verenkierto, tuntoaisti ja jännevenytysheijasteet. Verikokein voidaan selvittää raudanpuute ja diabetes. Kun muut sairaudet on poissuljettu, voidaan levottomien jalkojen hoitoon käyttää aivojen dopamiinijärjestelmään vaikuttavaa lääkitystä, josta usein on erittäin hyvä apu.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Casio

Itse olen kärsinyt levottomista jaloista varsin paljon jo teini-iästä asti - nyt olen 43-vuotias. Pahimmillaan oireet ovat häirinneet nukkumista erittäin paljon ja näin vaikeuttaneet elämää. Muutama vuosi sitten lääkäri tuli ajatelleeksi rauta-arvoja ja mittauksessa todettiin ferritiinin olevan lähes mitättömällä tasolla. Olen todella onnellinen siitä, että tuhdilla rautakuurilla saan kuin saankin oireet loppumaan. Kuurin jälkeen oireet pysyvät poissa kuukausia ja jos ne alkavat uudestaan, aloitan kuurin uudestaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla