Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Lyhyesti ja ytimekkäästi: saako kylmägeeliä käyttää kuukautiskipujen hoitoon? Mikään muu ei ole auttanut, mutta geeli lievittää pahimmatkin kivut. Onko sillä mitään haittavaikutuksia tai liittyykö käyttöön rajoituksia?

KYLMÄGEELIT ovat kivun lievitykseen tarkoitettuja valmisteita, joiden pääasialliset vaikuttavat aineet ovat yleensä mentoli ja etanoli.

Mentolin on osoitettu vaikuttavan ihon lämmönsäätelyyn kuuluvaan reseptoriin, ja tämän ajatellaan selittävän kylmägeelin aiheuttama kudoksen viilentyminen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Viilentyminen on pitkäkestoisempaa ja tuntuu laajemmalla alueella kuin kylmäpakkaus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuukautiskivut liittyvät kohdun limakalvon tuottamien prostaglandiinien aiheuttamaan kohdun supisteluun.

Perinteisesti kuukautiskipujen hoitoon on suositeltu tulehduskipulääkkeitä, joiden vaikutus perustuu prostaglandiinituotannon vähentämiseen. Tulehduskipulääkkeen annoksen tulee olla riittävä, ja kovempiin kipuihin tarvitaan usein reseptillä saatavaa valmistetta.

Lyhyesti ja ytimekkäästi: mitään estettä kylmägeelin käyttöön ei liene, eikä erityisiä käyttörajoituksia ole tiedossa. Vaikutusmekanismin perusteella ei kuitenkaan voida yleisesti sanoa, että kylmägeeli auttaisi kuukautiskipuihin.

 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla