Maitotuotteiden terveysvaikutukset saattavat riippua siitä, onko tuote hapatettu vai ei, tuore ruotsalaistutkimus vihjaa. Piimä, viili, juusto ja muut hapatetut maitotuotteet näyttäisivät olevan terveellisempiä kuin tavallinen maito, tulokset osoittavat.
Ruotsalaisten tulokset perustuvat yli 100 000 pohjoisruotsalaisen miehen ja naisen 14-vuotiseen seurantaan. Seurannan aikana menehtyi 7 100 osallistujaa.
Tavallista maitoa joka päivä käyttävät menehtyivät seurannan aikana noin kolmanneksen todennäköisemmin kuin osallistujat, jotka joivat maitoa harvemmin kuin kerran viikossa. Myös voita päivittäin käyttävien kuolleisuus oli suurempaa, mutta ero ei ollut yhtä suuri. Yhteys koski kaikkia hapattamattomia maitotuotteita, mutta yhteys oli voimakkain täysrasvaisia tuotteita käyttävillä verrattuna esimerkiksi kevytmaitoa juoviin.
Kuolleisuusvaikutukset kääntyivät toiseen suuntaan analyysissa, jossa keskityttiin hapatettuihin maitotuotteisiin. Juustoa, piimää, viiliä, jukurttia tai muita hapatettuja maitotuotteita paljon käyttävien riski menehtyä seurannan aikana oli noin 10 prosenttia pienempi kuin osallistujien, jotka söivät niitä vain harvoin. Yhteydet heikkenivät jonkin verran, kun analyysissa huomioitiin osallistujien muut elintavat, mutta tulokset pysyivät silti samansuuntaisina.
Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2017;DOI:10.3945/ajcn.116.140798)http://ajcn.nutrition.org/content/early/2017/05/10/ajcn.116.140798.abstract

(2017512)

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla