Näkö muuttuu iän myötä, mutta miten erottaa normaali lasiaisen ”rypistyminen” vakavasta, pikaista hoitoa vaativasta näköhäiriöitä?

NÄKÖKENTÄSSÄ alkaa jossain vaiheessa heilua hopealankoja tai epämääräisiä harsoja. Näin käy vääjäämättä jokaiselle iän myötä. Ilmiötä voi verrata ihon rypistymiseen.

Silmässä on pienen pussin sisällä geelimäistä lasiaisnestettä, joka muistuttaa raa´an kananmunan valkuaista. Vanhetessa lasiaisen sisältämät proteiinit alkavat saostua ja neste, joka on sitoutunut proteiineihin, vapautuu. Lasiainen alkaa hölskyä. Tämän seurauksena lasiaiskalvo alkaa irtautua silmäpohjaa peittää verkkokalvon pinnasta.

–Noin 99 prosentilla lasiaisirtauma on rauhallinen tapahtuma, josta jää riesaksi lähinnä näkökentässä heiluvat varjot. Joskus lasiaiskalvo saattaa irrotessaan aavistuksen vaurioittaa verkkokalvoa. Silloin silmässä salamoi tai näkökentässä näkyy harsoja, kuvailee silmätautien erikoislääkäri Niko Lappi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kiire, jos esirippu laskee

Joskus lasiainen on kuitenkin kiinnittynyt verkkokalvon pintaan poikkeavasti. Silloin lasiaisen irrotessa verkkokalvo saattaa revetä Se on Lapin mukaan yksi elämäpelin mustapekka-kortti, jonka saamiseen ei voi omilla valinnoillaan vaikuttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos näkö on voimakkaasti likitaitteinen, verkkokalvolla on rappeumaa tai verkkokalvon hapetus on syystä tai toisesta heikompi, sinne syntyy heiveröisiä alueita, joihin voi tulla pieniä reikiä

Kun verkkokalvo irtautuu, näkökenttään tulee musta varjo. Jos verkkokalvo repeää pohjasta asti, siihen ei jää toimivia näkösoluja, ja kohta pimenee täysin.

–Jos näkökenttään ilmestyy mustia pisteitä tai musta esirippu, joka liikkuu ylös alas tai tulee sivuista, siihen suhtaudutaan aina verkkokalvoirtaumana, kunnes toisin todistetaan.

Silloin vilkuillaan kirjaimellisesti kelloa. Jos ollaan ripeitä, ennuste on hyvä.

Testaa näkö aina välillä

  • TV:tä katsoessa Kun katselet ohjelmaa, peitä toinen silmä ja katso, kuinka hyvin näet. Sen jälkeen peitä toinen silmä.
  • Lukiessa vertaile silmien näkökykyä samaan tapaan myös lukiessasi lehteä tai kirjaa.
  • Sanaristikkoa täyttäessä kannattaa katsoa välillä, ovatko ristikot suoria.
  • Ikkunassa jos sälekaihtimet muuttuvat katkonaisiksi tai mutkikkaiksi tai pihan lipputanko vääristyy, verkkokalvolla tapahtuu jotain ja silmälääkärille on kiire.

Hei silmälääkärille

  • näkö heikkenee,
  • näkökenttään ilmestyy mustia pisteitä tai tummia varjoja,
  • silmissä salamoi,
  • viivat vääristyvät tai näkö sumenee yllättäen vain toisesta silmästä,
  • ilmaantuu silmäsärkyä,
  • kovaa päänsärkyä ja pahoinvointia.

Asiantuntija: Niko Lappi, silmätautien erikoislääkäri, Silmäasema.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla