Imettäminen ei ole haitallista lapsen hampaille, vaikka imetys kestäisi yli vuoden. Tuoreen tutkimuksen tulokset kumoavat huolet pitkään kestävän rintaruokinnan mahdollisista hammaskariesta edistävistä vaikutuksista. Huoli imetyksen ja karieksen yhteydestä on perustunut muutamaan viimeaikaiseen katsaustutkimukseen.

Nyt julkaistut tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja niiden perusteella yli vuoden imetetyillä lapsilla ei ole sen enempää hammaskariesta kuin muillakaan 2–3 vuoden iässä. Myöskään nukkuma-aikaan imettämiseen ei liittynyt kariesriskiä.

Tutkijat havaitsivat sen sijaan selvän yhteyden sokeripitoisten ruokien ja juomien ja karieksen väliltä. Karies oli yleisempää myös pienituloisissa perheissä.Hampaiden reikiintymistä aiheuttava karies on infektiosairaus, joka aiheuttaa eriasteisia hampaan kovakudosvaurioita. Hampaiden harjaus fluorihammastahnalla kahdesti päivässä, säännölliset ateriat ja välipalojen välttäminen, veden käyttäminen janojuomana sekä ksylitolituotteiden käyttö ehkäisevät hampaiden reikiintymistä.Uutispalvelu Duodecim(The American Journal of Clinical Nutrition 2020;DOI:10.1093/ajcn/nqaa012https://doi.org/10.1093/ajcn/nqaa012

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla