Psykoosilääkitykset ja etenkin pitkävaikutteiset injektiolääkkeet vähentävät psykoosipotilaiden sairaspoissaoloja ja työkyvyttömyyttä. Yhteys nähdään vielä viisi vuotta psykoosin diagnosoimisesta, tuore ruotsalaistutkimus osoittaa.Ruotsalaistutkijoiden havainnot perustuvat 22 000 ensimmäistä kertaa psykoosiin sairastuneen viisivuotiseen seurantaan. Noin puolet potilaista oli työkyvyttömiä jossain vaiheessa seurantaa. Tutkijat tarkastelivat, kuinka todennäköisesti potilas oli työkyvytön lääkityksen aikana ja jaksoina, jolloin lääkitys oli tauolla.Tulosten perusteella työkyvyttömyysjaksot ja työkyvyttömyyseläkkeet olivat 30–50 prosenttia harvinaisempia silloin, kun potilaat saivat psykoosilääkkeitä. Erityisesti pitkävaikutteiset injektiolääkkeet liittyivät pienentyneeseen työkyvyttömyysriskiin, mutta myös tablettimuotoiset aripipratsoli- ja olantsapiinilääkitykset liittyivät merkittävään riskin pienentymiseen. Yhteydet pysyivät samoina vielä yli viisi vuotta diagnoosista.Tulokset olisi hyvä vahvistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat psykoosilääkitysten olevan tärkeitä psykoosipotilaan työkyvyn ylläpitämisessä. Tutkijat toivovat, että tulokset huomioitaisiin pohdittaessa ensimmäistä kertaa psykoosiin sairastuneen lääkityksen jatkamista.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Psychiatry -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(American Journal of Psychiatry 2022;DOI:10.1176/appi.ajp.21121189)https://doi.org/10.1176/appi.ajp.21121189

(000.000) 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla