Fyysisesti aktiiviset seitsemänkymppiset elävät todennäköisesti muita terveempinä ja pitempään, mutta parhaat hyödyt saa liikkumalla mahdollisimman intensiivisesti. Kevyt arkiaskareiden tekeminen ei tuoreen tutkimuksen mukaan ole välttämättä samanlainen eliniän pidentäjä kuin reipas kävely.Circulation-lehdessä julkaistut tulokset tuovat kaivattua lisätietoa fyysisen aktiivisuuden ja sen intensiteetin vaikutuksista iäkkäiden terveyteen. Liikkumisen intensiteettiä pystyttiin mittaamaan aiempaa tarkemmin käyttämällä uuden sukupolven aktiivisuusmittareita, jotka mittaavat liikkeitä kolmessa suunnassa. Nykyiset mittarit mittaavat yleensä vain yhtä liikesuuntaa, mikä ei tuota yhtä tarkkaa tulosta.Fyysisesti aktiivisten ja reippaasti liikkuvien riski menehtyä seurannan aikana oli 60–70 prosenttia pienempi kuin vain vähänlaisesti liikkuvien. Sen sijaan kevyempi liikunta, kuten kotiaskareet tai hidas kävely, eivät vaikuttaneet kuolleisuuteen.
Tutkijat huomauttavat, että paljon liikkuvat saattoivat olla muutenkin terveempiä ja sen takia heidän kuolleisuutensa oli vähäisempää, mutta samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin. Havainnot vahvistavatkin käsitystä liikunnan ja aktiivisen elämäntavan merkityksestä iäkkäiden terveydelle ja viittaavat hyötyjen suurentuvan mitä reippaammin vanhus liikkuu. Vaikka tässä tutkimuksessa kevyt liikunta ei liittynyt vähäisempään kuolleisuuteen, tutkijat muistuttavat sillä olevan silti monia terveyshyötyjä. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin kuitenkin vain kuolleisuutta.
Tutkimukseen osallistui 17 000 keskimäärin 72-vuotiasta naista, jotka kantoivat aktiivisuusmittareita vyötäröllään viikon, minkä jälkeen heitä seurattiin kahden ja puolen vuoden ajan. Seurannan aikana 200 naista menehtyi. Naiset pitivät mittareita vyötäröllään keskimäärin 15 tuntia vuorokaudesta.
Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2017;DOI:10.1161/CIRCULATIONAHA.117.031300) https://dx.doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.117.031300

(2017117) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla