Paljon kalaa ja papuja syövien naisten vaihdevuodet näyttäisivät alkavan jonkin verran keskimääräistä myöhemmin. Pastaa ja riisiä suosivilla vaihdevuodet saattavat puolestaan alkaa varhain.Tiedot käyvät ilmi brittitutkimuksesta, jossa 35 000 naista seurattiin neljän vuoden ajan. Seurannan aikana 900 naisella alkoi menopaussi eli vaihdevuodet. Naiset olivat 40–65-vuotiaita.Kun tutkijat ryhmittelivät naiset heidän ruokavalioidensa perusteella, vaihdevuosien havaittiin alkaneen sitä myöhemmin, mitä enemmän naisen päivittäisessä ruokavaliossa oli rasvaista kalaa sekä papuja ja muita palkokasveja. Valkoinen riisi ja pastatuotteet sen sijaan liittyivät aikaisempiin vaihdevuosiin ja yhteys oli sitä selvempi, mitä enemmän niitä nainen söi.

Aiemmissa tutkimuksissa on saatu samansuuntaisia tuloksia muun muassa kasviproteiinien ja täysjyväviljan osalta. Niitä paljon nauttivien vaihdevuodet alkavat harvemmin varhain eli alle 45-vuotiaana. Vaihdevuodet alkavat keskimäärin 51 vuoden iässä.Brittien tulokset ovat mielenkiintoinen viittaus ruokavalion mahdollisiin vaihdevuosivaikutuksiin, mutta ruokavalion lisäksi monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa nyt saatuihin tuloksiin. Aiemmissa tutkimuksissa myös tupakointi, sosiaalinen ja taloudellinen asema ja perimä on yhdistetty vaihdevuosien ajankohtaan. Tuloksista onkin vaikea päätellä, miten suurelta osin yhteydet johtuvat vain ruokavaliosta.Vaihdevuosilla tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin naisen kuukautiset lakkaavat ja munasarjojen toiminta heikkenee ja loppuu. Suurelle osalle naisista tämä aiheuttaa oireita, kuten kuumia aaltoja ja yöllistä hikoilua. Vaihdevuosien alkamisajankohta voi vaikuttaa mm. naisen sydän- ja verisuonitautiriskiin sekä rintasyöpäriskiin.Tutkimus julkaistiin Journal of Epidemiology & Community Health -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(Journal of Epidemiology & Community Health 2018;72:733–740)https://jech.bmj.com/content/early/2018/04/10/jech-2017-209887

(201881) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lihavuus suurentaa ja laihtuminen pienentää myös nuorten aikuisten riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, tuore tutkimus osoittaa. Tulos vahvistaa entisestään näyttöä liikakilojen ja sydänvaivojen yhteyksistä. Tulokset perustuvat 2,6 miljoonan kolmekymppisen miehen ja naisen yhdeksänvuotiseen seurantaan.Etelä-Koreassa tehty tutkimus osoitti lihavien sairastuvan sydäninfarktiin ja sepelvaltimotautiin 1,5–2 kertaa todennäköisemmin kuin normaalipainoisten. Lievempi ylipainoisuus liittyi sekin suurentuneeseen sairastumisriskiin, mutta yhteys ei ollut yhtä voimakas.

Myös muutokset painossa vaikuttivat sairastumisriskeihin. Varsinaista seurantaa edeltävien vuosien aikana laihtuneiden sairastumisriski oli noin kolmanneksen pienempi ja samana aikana normaalipainoisesta lihavaksi tulleiden kolmanneksen suurempi kuin normaalipainoisena pysyneiden. Sepelvaltimotauti aiheuttaa globaalisti noin kahdeksan miljoonaa kuolemaa vuodessa ja kuolleisuuden uskotaan nousevan lähivuosina. Lihavuuden yleistymisellä on tässä suuri merkitys.Suomalaisaikuisista yli puolet on vähintään ylipainoisia (painoindeksi yli 25) ja joka viides täyttää varsinaisen lihavuuden (painoindeksi vähintään 30) kriteerit. Painoindeksi lasketaan jakamalla paino pituuden neliöllä. Esimerkiksi: 78 kg / (1,70 m × 1,70 m) = painoindeksi 27.Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(JAMA Internal Medicine 2018;178:1060–1086) https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2684478

(2018813) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Jos kehitys jatkuu nykyisellään, naisten keuhkosyöpäkuolemat voivat yleistyä jopa 40 prosentilla vuoteen 2030 mennessä, tutkijat arvioivat. Samaan aikaan esimerkiksi rintasyöpäkuolleisuuden uskotaan vähentyvän noin 10 prosenttia. Tiedot perustuvat 52 maata kattavaan analyysiin, joka julkaistiin Cancer Research -lehdessä.Analyysin perusteella tutkijat uskovat keuhkosyövän tappavan vuonna 2030 vuosittain noin 16 naista sadastatuhannesta, kun vuonna 2015 siihen kuoli 11 naista sadastatuhannesta. Suurimmat lisäykset nähdään Euroopassa ja Oseaniassa, missä naisten tupakointi on ollut yleistä pitkään. Muualla maailmassa, missä naisten tupakointi alkoi yleistyä vasta myöhemmin, muutokset ovat toistaiseksi maltillisempia.Rintasyöpäkuolleisuuden tutkijat arvioivat laskevan hieman, noin 10 prosenttia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vuonna 2015 rintasyöpään menehtyi keskimäärin 16 naista sadastatuhannesta, mutta vuonna 2030 luku on nykykehityksellä 15 sadastatuhannesta. Rintasyöpä on yleistymässä Aasiassa ja vähentymässä Euroopassa, mikä luultavasti kuvastaa muutoksia elintavoissa, tutkijat kirjoittavat.Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä. Suomessa siihen sairastuu vuosittain noin 1 600 miestä ja 800 naista. Valtaosa keuhkosyövistä johtuu tupakasta.Uutispalvelu Duodecim(Cancer Research 2018;DOI:10.1158/0008-5472.CAN-18-0187)http://cancerres.aacrjournals.org/content/78/15/4436

(2018813) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.