Paljon kalaa ja papuja syövien naisten vaihdevuodet näyttäisivät alkavan jonkin verran keskimääräistä myöhemmin. Pastaa ja riisiä suosivilla vaihdevuodet saattavat puolestaan alkaa varhain.Tiedot käyvät ilmi brittitutkimuksesta, jossa 35 000 naista seurattiin neljän vuoden ajan. Seurannan aikana 900 naisella alkoi menopaussi eli vaihdevuodet. Naiset olivat 40–65-vuotiaita.Kun tutkijat ryhmittelivät naiset heidän ruokavalioidensa perusteella, vaihdevuosien havaittiin alkaneen sitä myöhemmin, mitä enemmän naisen päivittäisessä ruokavaliossa oli rasvaista kalaa sekä papuja ja muita palkokasveja. Valkoinen riisi ja pastatuotteet sen sijaan liittyivät aikaisempiin vaihdevuosiin ja yhteys oli sitä selvempi, mitä enemmän niitä nainen söi.

Aiemmissa tutkimuksissa on saatu samansuuntaisia tuloksia muun muassa kasviproteiinien ja täysjyväviljan osalta. Niitä paljon nauttivien vaihdevuodet alkavat harvemmin varhain eli alle 45-vuotiaana. Vaihdevuodet alkavat keskimäärin 51 vuoden iässä.Brittien tulokset ovat mielenkiintoinen viittaus ruokavalion mahdollisiin vaihdevuosivaikutuksiin, mutta ruokavalion lisäksi monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa nyt saatuihin tuloksiin. Aiemmissa tutkimuksissa myös tupakointi, sosiaalinen ja taloudellinen asema ja perimä on yhdistetty vaihdevuosien ajankohtaan. Tuloksista onkin vaikea päätellä, miten suurelta osin yhteydet johtuvat vain ruokavaliosta.Vaihdevuosilla tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin naisen kuukautiset lakkaavat ja munasarjojen toiminta heikkenee ja loppuu. Suurelle osalle naisista tämä aiheuttaa oireita, kuten kuumia aaltoja ja yöllistä hikoilua. Vaihdevuosien alkamisajankohta voi vaikuttaa mm. naisen sydän- ja verisuonitautiriskiin sekä rintasyöpäriskiin.Tutkimus julkaistiin Journal of Epidemiology & Community Health -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(Journal of Epidemiology & Community Health 2018;72:733–740)https://jech.bmj.com/content/early/2018/04/10/jech-2017-209887

(201881) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla