Länsimaista ruokavaliota noudattavat 20-vuotiaat saattaisivat elää jopa vuosikymmenen pitempään, jos he vaihtaisivat monipuoliseen ja kasvispainotteiseen ruokavalioon. Hyödyt saa myös 60- ja 80-vuotiaana, mutta ne eivät ole yhtä suuria.Tiedot käyvät ilmi norjalaistutkijoiden tutkimuksesta, jossa hyödynnettiin lähes 200 maassa kerättyä mittavaa aineistoa. Aineiston avulla he arvioivat, miten ruokavaliomuutokset vaikuttaisivat eri-ikäisten odotettavissa olevaan elinikään.Analyysin perusteella suurimman hyödyn saisi lisäämällä palkokasvien, pähkinöiden ja täysjyväviljojen syömistä ja vähentämällä punaisen lihan ja teollisesti prosessoitujen lihavalmisteiden käyttöä. Jokainen näistä liittyi noin kaksi vuotta pitempään eliniänodotteeseen.Vaihtamalla tyypillisen länsimaisen lihapainotteisen ruokavalion optimaaliseen kasvispainotteiseen ruokavalioon 20-vuotiaiden eurooppalaismiesten odotettavissa oleva elinikä nousisi 14 vuotta ja naisten 10 vuotta, tutkijat laskivat. Jos muutokset tekisi vasta 60-vuotiaana, eliniänodote nousisi 8–9 vuotta ja 80-vuotiaana noin 3 vuotta.Norjalaisten tulokset vahvistavat näyttöä ruokavalion merkityksestä terveydelle ja osoittavat jo suhteellisen pienten muutosten pidentävän elinikää. Monipuolinen ja kasvispainotteinen ruokavalio ehkäisee lukuisia sairauksia, joten samalla myös terveenä eletyt vuodet lisääntyvät. Ruokaan liittyvät riskitekijät johtavat globaalisti noin 11 miljoonaan kuolemaan vuosittain.Tutkimus julkaistiin PLoS Medicine -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(PLoS Medicine 2022;DOI:10.1371/journal.pmed.1003889)https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003889
(000.000) 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.