Sepsiksen saaneet sairaalapotilaat sairastuvat muita todennäköisemmin sydän- ja verisuonitauteihin ja joutuvat uudelleen sairaalaan muita potilaita todennäköisemmin. Myös riski menehtyä seuraavien kahdentoista vuoden aikana on suurentunut, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.Tulosten perusteella sepsiksen vuoksi sairaalaan tuodut tai sepsiksen hoidon aikana saaneet joutuivat takaisin sairaalaan 40 prosenttia todennäköisemmin kuin muut potilaat. Yhteys koski sydän- ja verisuonitaudeista, mutta myös muista sairauksista johtuvia sairaalahoitoja.Sepsispotilaat myös sairastuivat sydämen vajaatoimintaan 50 prosenttia todennäköisemmin ja menehtyivät 30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut sairaalapotilaat. Tämä todettiin kaksitoistavuotisen seurannan aikana.Tutkimuksessa 800 000 sepsispotilasta verrattiin 1,5 miljoonaan sydän- ja verisuonitauteja sairastavaan tai niiden suurentuneessa vaarassa olevaan sairaalapotilaaseen, joilla ei ollut sepsistä. Tutkimuksesta suljettiin pois leikkauspotilaat. Tulokset julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.Sepsis on tavallisimmin bakteerin aiheuttama tulehdusreaktio, mikä johtaa ainakin yhden elimen vaurioon, esimerkiksi munuaisten vajaatoimintaan. Arkikielessä sitä kutsutaan usein verenmyrkytykseksi, mutta ammattilaiset eivät enää käytä tätä termiä. Sepsiksessä bakteereja on päässyt verenkiertoon. Sen yleisin oire on korkea kuume, joka voi viedä huonoon kuntoon jo muutamassa tunnissa. Myös yleiskunnon äkillinen heikentyminen on keskeinen sepsiksen merkki varsinkin iäkkäillä ja vakavia yleissairauksia potevilla, joille ei välttämättä kehity kuumeoireita. Sepsis vaatii aina ripeän antibioottihoidon aloittamisen. Jo muutaman tunnin viive potilaan hoitoon tulon jälkeen huonontaa eloonjäämisen mahdollisuutta. Ennen antibioottien aikaa sepsispotilaista kuoli 80 prosenttia, mutta nykyään vain noin 15 prosenttia menehtyy.

Uutispalvelu Duodecim(Journal of the American Heart Association 2022;DOI:10.1161/JAHA.122.027813)https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.122.027813

(000.000) 2023 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla