Testosteronipitoisuudet raskauden loppupuolella saattavat vaikuttaa siihen, miten korkea jälkeläisen verenpaine on aikuisiässä. Yhteys havaitaan sekä miehillä että naisilla.Tiedot käyvät ilmi Hypertension-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, johon osallistui 434 miestä ja naista, joiden verenpaineet mitattiin 20- ja 27-vuotiaana. Sikiöaikaiset testosteronitasot määritettiin napanuoranäytteistä.Tulosten valossa aikuisiän verenpaine oli tasaisesti sitä korkeampi mitä suuremmille testosteronipitoisuuksille henkilö oli raskauden aikana altistunut. Yhteys näkyi miehillä ja naisilla, mutta miesten verenpaineet olivat keskimäärin korkeampia kuin naisten kummallakin mittauskerralla.Testosteronitasojen lisäksi monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa osallistujien verenpaineeseen, mutta raskauden aikaisen testosteronipitoisuuden on todettu vaikuttavan verenpaineeseen eläinkokeissa. Havainnot on silti hyvä varmistaa lisätutkimuksissa.Kohonnutta verenpainetta potee noin puolet suomalaismiehistä ja kolmannes naisista. Se suurentaa etenkin sydän- ja verisuonitautien, mutta myös dementian ja monien muiden sairauksien riskiä.

Uutispalvelu Duodecim(Hypertension 2021;DOI:10.1161/HYPERTENSIONAHA.120.16256)https://doi.org/10.1161/HYPERTENSIONAHA.120.16256

(000.000) 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla