Sokerijuomien lisääminen nostaa diabetesriskiä – koskee limuja ja mehuja

Runsaasti sokeria sisältävät juomat suurentavat riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen riippumatta siitä onko juomassa sokeria luonnostaan vai lisättynä.
Harvardin yliopiston tutkimuksen mukaan riskit suurentuvat, kun juomien kulutus kasvaa vuosien varrella. Jos päivittäistä sokerijuominen kulutusta lisäsi noin desilitralla, sairastumisriski suureni 16 prosenttia neljän vuoden aikana. Suuremmat lisäykset suurensivat riskiä enemmän, tutkijat kirjoittavat.

Riskin kannalta ei ollut väliä joiko lisättyä sokeria sisältäviä virvoitusjuomia vai mehuja, joissa oli vain hedelmän tai marjojen luonnollisesti sisältämiä sokereita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sokerijuomien korvaaminen vedellä, teellä tai kahvilla johti sairastumisriskin pienentymiseen, mutta keinotekoisesti makeutetuilla virvoitusjuomilla ei ollut samanlaista vaikutusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yhdysvaltalaistulokset vahvistavat jo valmiiksi runsasta näyttöä sokerijuomien kulutuksen ja diabetesriskin yhteydestä. Yhteydet havaittiin riippumatta osallistujien painoindeksistä tai mahdollisista elintapojen ja ruokavalion muutoksista.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä, ja se perustuu kolmen aikaisemman tutkimuksen aineistoihin, jotka koostuvat yhteensä yli 190 000 miehen ja naisen 22–26-vuotisista seurantatiedoista. Osallistujat vastasivat ruokavaliota koskeviin kysymyksiin neljän vuoden välein.

Uutispalvelu Duodecim(Diabetes Care 2019;dc190734)https://care.diabetesjournals.org/content/early/2019/09/18/dc19-0734

(000.000) 2019 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

On ihan ymmärrettävä ja odotettavissa oleva tulos.  Juomissa sokeri on hyvin nopeasti imeytyvässä muodossa, joka nostaa vauhdilla verensokeria ja siitä seuraa nopea veren insuliinitason nousu, jolloin seurauksena verensokerin ja insuliinin vuoristorata, joka päivittäin tai jopa monta kertaa päivässä toistettuna kuluttaa elimistön loppuun ennen aikojaan. Siksi jotkut eläintarhatkin ovat lopettaneet hedelmien antamisen elämille, kun nämä niin sokerisiksi jalostetut hedelmät aiheuttavat niillekin tyypin 2 diabetesta. Lisäksi jo aikaisemmin on todettu miten tällaiset verensokerin ja veren insuliinitason jatkuvat nousut ovat rasite haimalle ja jos suvussa on tyypin 1 diabetesta, niin tämä jatkuva rasite haiman insuliinia tuottaville soluille voi laukaista niissä myös  tyypin 1 diabeteksen kehittymisen.

Luonnon marjat ovat tässä mielessä parempi vaihtoehto vitamiinien, antioksidanttien ja hivenaineiden saamiseen sekä hedelmät kokonaisina sopivina annoksina. Esim. yksi pesty luomuomena kuorineen päivässä on ihan hyvä periaate.

Pekka Lönnroth

Sisältö jatkuu mainoksen alla