Seksi rentouttaa ja karkottaa stressin. Sen vaikutukset heijastuvat niin verenpaineeseen kuin vastustuskykyyn. Nämä ovat jo hyviä syitä vaalia hellyyttä ja hoitaa seksuaalihäiriöt.

Olisipa se näin yksinkertaisia. Monesti seksi on kuitenkin  enemmänkin stressin lähde kuin sen purkaja.

On yleistä, että kärsitään halun puutteesta tai halun eriparisuudesta. Toinen haluaisi enemmän, mutta yleensä mennään haluttomamman osapuolen ehdoilla. Jännitystä ja ahdistusta aiheuttaa se, jos ei koe tulevansa nähdyksi tarpeineen ja toiveineen.

Seksuaalihäiriöitä kannattaa hoitaa, sillä seksi tai sen puute voi vaikuttaa yllättävän kokonaisvaltaisesti terveyteen ja hyvinvointiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Joissain tutkimuksissa on todettu, että seksuaalihäiriöt ovat vaikuttaneet naisen elämään yhtä paljon kuin krooninen selkäkipu tai virtsankarkailu, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Leena Väisälä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miestutkimuksissa on puolestaan huomattu, että parisuhteessa elävät ja säännöllisesti seksiä harrastavat miehet elävät pidempään.

Jos omat keinot eivät riitä, gynekologin, urologin tai seksuaaliterapeutin vastaanotolta löytyy apua. Apu ei ehkä ole se, jota lähdetään hakemaan – resepti kivikovaan erektioon tai antautuva kumppani – mutta ehkä ongelmat näyttäytyvät uudessa valossa. Joskus yksi käynti riittää, ja konfliktiin jämähtänyt parisuhde saa uutta ilmaan siipiensä alle.

Vaikka seksillä on paljon hyviä vaikutuksia, se ei ole ainoa tie onneen. Oksitosiiniryöpyn ja mielihyvähormonien terveysvaikutukset voi saada myös kissanpentuja paijaamalla tai viettämällä aikaa rakkaidensa kanssa.

Näin seksi hoitaa terveyttäsi

  • Kipu vaimenee, sillä seksin yhteydessä erittyvät hormonit kuten oksitosiini, endorfiini ja dopamiini lisäävät mielihyvää ja nostavat kipukynnystä.
  • Virtsanpidätyskyky paranee, kun lantionpohjan lihakset saavat säännöllistä harjoitusta seksin aikana ja lantion pohjan verenkierto paranee. Vahva lantionpohjan lihaksisto vahvistaa myös erektiota ja naisten kykyä tuntea fyysistä mielihyvää.
  • Vastustuskyky tauteja vastaan saattaa olla seksiä säännöllisesti harrastavilla parempi. Eräässä tutkimuksessa viikoittainen yhdyntä lisäsi tietyn immunoglobuliinin määrää veressä.
  • Keho rentoutuu, kun kierrokset laskevat ja hermosto rauhoittuu, stressikin laantuu.
  • Eturauhassyövän riski pienenee säännöllisten siemensyöksyjen ansiosta. Myös sooloseksi tepsii.
  • Verenpaine laskee, kun koko keho rentoutuu seksin aikana, kiitos mielihyvähormonien ja parasympaattisen hermoston aktivoitumisen. Jos seksissä on ongelmaa, verenpaine päinvastoin nousee.
  • Unen laatu paranee samoista hormonaalisista ja hermostollisista syistä. Orgasmi rentouttaa ja on luonnollinen unilääke.

Asiantuntijat: Jonna Pietikäinen, erityistason seksuaaliterapeutti, Väestöliitto. Riitta Rönkä, urologian ja andrologian erikoislääkäri, Aava. Leena Väisälä, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, kliininen seksologi (NACS), Aava.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Terveysteko

Seksin harrastaminen yhdessä tai yksin on loistava terveysteko. Säätila ei haittaa eikä maksa mitään, helpompaa kuin kävelylenkki!

Sisältö jatkuu mainoksen alla