Sydänsairauksia ja varsinkin sepelvaltimotautia potevien yli 80-vuotiaiden kuulo näyttäisi olevan heikompi ja heikentyvän nopeammin kuin muiden saman ikäisten. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan tämä koskee varsinkin miehiä.Tulosten perusteella vähintään yhtä sydän- ja verisuonitautia, diabetesta tai korkeaa verenpainetta potevien kuulo oli heikompi kuin terveempien ikätovereiden. Seurannan aikana heidän kuulonsa myös heikkeni enemmän kuin muiden, tulokset osoittivat.Yhteys oli voimakkain sepelvaltimotautia sairastavilla sekä diabetesta potevilla. Naisilla yhteydet eivät olleet niin selviä kuin miehillä.

Tulokset eivät paljasta, mistä yhteydet johtuvat, mutta aiemmissa tutkimuksissa sydän- ja verisuonitauteihin liittyvä kuulon heikkeneminen on selitetty heikentyneellä verenkierrolla korvan simpukassa. Jos tulokset varmistuvat tulevissa tutkimuksissa, sydän- ja verisuonitautien hyvä hoito voi mahdollisesti lieventää tai estää kuulon heikkenemistä.Kuulo heikkenee iän myötä kaikilla, mutta Suomessa joka viidennellä 70-vuotiaalla ja useammalla kuin joka kolmannella 80-vuotiaalla on ihmisten välistä keskustelua vaikeuttava kuulovika. Huonokuuloisuus on yhdistetty mm. muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikkenemiseen. Se voi tutkimusten mukaan altistaa myös hoitovirheille tilanteissa, joissa potilas ei kuule esimerkiksi hoito-ohjeita kunnolla.Tutkimus julkaistiin JAMA Otolaryngology Head & Neck Surgery -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(JAMA Otolaryngology Head & Neck Surgery 2018;DOI:10.1001/jamaoto.2018.0643)https://jamanetwork.com/journals/jamaotolaryngology/fullarticle/2684509

(2018626) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla