Syöpään sairastuvat ovat alttiita sairastumaan myös sydänkohtauksiin, aivoverenkiertohäiriöihin ja valtimoveritulppiin, tuore tutkimus vahvistaa. Riski rajoittuu lähinnä diagnoosia seuraavaan vuoteen, mikä viittaa vaikutuksen liittyvän syöpähoitoihin.Journal of the American College of Cardiology -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 280 000 hiljattain syöpään sairastuneen ja yhtä monen terveen verrokin rekisteritietoihin.
Puolen vuoden seurannan aikana syöpäpotilaista 5 prosenttia sairastui valtimoveritulppaan, kun terveistä verrokeista sairastui vain hieman yli 2 prosenttia. Sydänkohtauksen sai puolestaan 2 ja aivoverenkiertohäiriön 3 prosenttia syöpäpotilaista, kun verrokeista sairastui 0,7 ja 1,6 prosenttia.
Riski vaihteli syövän sijainnin ja vakavuusasteen mukaan, mutta suurin riski liittyi keuhkosyöpiin. Tutkimuksessa tarkasteltiin myös rinta-, eturauhas-, paksu- ja peräsuoli-, virtsarakko-, haima- ja vatsasyöpiä sekä non-Hodgkinin lymfoomaa.
Tulokset vahvistavat näyttöä syövän ja sydänoireiden yhteydestä ja osoittavat, että vaikutuksiin kuuluu myös suurentunut valtimoveritulppien vaara. Ainakin osa sydän- ja verisuonivaikutuksista selittynee syövän sädehoidoilla. Varsinkin rintakehän alueelle annettu sädehoito on yhdistetty sydänriskeihin.
Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American College of Cardiology 2017;DOI:10.1016/j.jacc.2017.06.047)https://doi.org/10.1016/j.jacc.2017.06.047

(2017830) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla