Polven tähystysleikkaus on yleisin tähystysleikkaus. Se auttaa, kun polvinivelessä on kipua tai turvotusta tai se ei liiku kunnolla.

Nivelsiteet voivat muljahdella ja polvi pettää alta liikkuessa. Jos nivelkierukka repeää, polvi voi lukkiutua. Leikkaus auttaa myös silloin, jos polvessa on repeytyneitä nivelsiteitä tai irtokappaleita.

Lääkäri pääsee usein jo näppituntumalla diagnoosiin, mutta lisäksi polvi röntgen- tai magneettikuvataan. Tarkin diagnoosi saadaan vastatähystämällä.

Miten tehdään?

Polven nivelkierukka ja rustot ovat tahtaissa paikoissa ja etu- ja takaristiside syvällä polvessa. Tähystystekniikan ja pienien instrumenttien ansiosta ahtaissa tiloissa voidaan työskennellä. Kameratähystin viedään polvinivelen sisään pienestä viillosta. Toinen aukko tulee instrumenteille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nykyään suositaan selkä- eli spinaalipuudutusta, sillä se lievittää kipua myös toimenpiteen jälkeen. Leikkaus on myös helpompi tehdä, kun lihakset ovat rennot.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos leikkausta ei tehdä yleisanestesiassa, potilas voi seurata toimenpidettä omasta monitorista. Vertakaan ei yleensä näe, sillä se huuhdellaan pois. Kokemusta voisi kuvata paremminkin sukeltamisena merenalaisen maailmaan. Kierukka pyritään aina säästämään ja poistamaan vain revennyt osa.

Kierukka suojaa nivelrustoja ja vähentää ennenaikaisen nivelrikon riskiä. Revennyt eturistiside korjataan yleensä ihmisen omalla varaosalla eli polven seudun jänteellä.

Toimenpide sujuu nopeimmillaan15 minuutissa, mutta laaja tähystysleikkaus voi kestää parikin tuntia.

Toipuminen

Sairauslomaa tarvitaan yleensä 1–2 viikkoa, nivelkierukan kiinnityksen jälkeen 4–6 viikkoa. Joskus voi heti varata täydellä painolla, toisinaan tarvitaan muutama päivä kyynärsauvoja.

Tähystyksen jälkeen polvessa on turvotusta ja jäykkyyttä, joten pitää ottaa iisisti. Tärkeintä on pumpata pohkeella, sillä se estää laskimotukoksia. Fysioterapeuttinen kuntoutus on todella tärkeää, muuten leikkauksen hyöty jää laihaksi.

Asiantuntija: Ari Hiltunen, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri.

 

 

 

Töitä vielä pitkään

Kuka leikkaukseen pääsee? Töissä mennään,portaitten kanssa ongelmia, joten hankalaa on. Kyykkyyn ei toivoakaan päästä.

  • ylös 29
  • alas 10
Mummeli 75 v.

Minulla ainakin on ollut tähystysleikkauksesta hyötyä.
N.10 vuotta sitten tähystettiin ja putsattiin polvi.
Hyvin olen pärjännyt tähän asti,ennen tähystystä jouduin käyttämään kyynäräsauvoja.
Nyt olen tehnyt raskastakin vapaaehtoistyötä.

  • ylös 28
  • alas 8
Sisältö jatkuu mainoksen alla