Television ääressä tuntikausia joka ilta viettävät menettävät liikuntakykynsä muita ikätovereitaan todennäköisemmin, tuore tutkimus osoittaa. Erityisesti tämä koskee yli 50-vuotiaita, jotka eivät muutenkaan ole kovin liikunnallisia.
Yhdysvaltalaistutkijoiden havainnot perustuvat laajaan kyselytutkimukseen, johon osallistui 500 000 yhdysvaltalaista 50–71-vuotiasta. Osallistujat olivat terveitä kymmenvuotisen seurannan alkaessa, mutta sen päättyessä joka kolmannella oli liikuntavaikeuksia tai he eivät pystyneet kävelemään lainkaan.
Liikuntavaikeuksia kehittyi 65 prosenttia todennäköisemmin osallistujille, jotka tutkimuksen alussa kertoivat katsovansa televisiota ainakin viisi tuntia joka päivä. Tämä todettiin verrattuna alle kaksi tuntia päivässä televisiota katsoviin.
Yhteys havaittiin riippumatta osallistujien fyysisestä aktiivisuudesta, mutta vähäisesti liikkuvilla se oli selvästi voimakkaampi. Myös istuminen ylipäätään liittyi suurentuneeseen liikuntavaikeuksien riskiin, ja yhteys myös voimistui mitä enemmän henkilö istui ja mitä vähemmän aktiivinen hän oli fyysisesti.

Kaikista aktiivisimmat – eli yli seitsemän tuntia viikossa liikkuvat – säästyivät istumisen haitoilta, jos he istuivat alle kuusi tuntia päivässä, mutta heilläkin riskit suurenivat mitä enemmän he viettivät aikaa television ääressä. Fyysisiin aktiviteetteihin laskettiin mm. puutarhatyöt ja kotiaskareet, mutta myös varsinaiset liikuntaharrastukset.Tulokset vahvistavat aiempien tutkimusten havaintoja istumisen ja television haitoista ja osoittavat haittoihin kuuluvan myös liikuntakyvyn heikkenemisen. Nuorille istuminen ei välttämättä ole kovin suuri ongelma, mutta iän myötä liikkumattomuuden haittavaikutukset alkavat vähitellen näkyä.
Aiemmissa tutkimuksissa runsas television katselu on yhdistetty mm. vyötärölihavuuteen, kolesteroliongelmiin ja diabetesriskiin. Osa yhteydestä selittyy todennäköisesti epäterveellisellä napostelulla.
Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Gerontology: Medical Sciences 2017)https://academic.oup.com/biomedgerontology

(2017831) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla