Paljon suolaa, lisättyä sokeria ja huonoja rasvoja sisältävät pitkälle prosessoidut teolliset ruoat saattavat tuoreen tutkimuksen mukaan suurentaa riskiä sairastua syöpään. Tutkijat eivät tosin vielä osaa sanoa, mistä yhteys tarkalleen johtuu.Tutkimus perustuu yli 300 000 keski-ikäisen ranskalaisen viisivuotiseen seurantaan. Osallistujien ruokavalioita arvioitiin useita kertoja tutkimuksen aikana.

Kun tutkijat yhdistivät ruokavaliotiedot tietoihin seurannan aikana todetuista syövistä, he havaitsivat sairastumisriskin suurenevan tasaisesti mitä enemmän osallistujan ruokavaliossa oli ultraprosessoituja ruokia. Vaikutus ei ollut kovin suuri, mutta jos ruokavalio koostuu lähes yksinomaan ultraprosessoiduista ruoka-aineista, se voi olla merkittävä. Seurannan aikana osallistujilla todettiin yhteensä 2 200 syöpää. Ultraprosessoiduilla ruoilla tarkoitettiin muun muassa teollisesti massatuotettuja ja pakattuja lihatuotteita, leivonnaisia, leipiä, nuudeleita, valmisruokia, virvoitusjuomia ja herkkuja. Eli ruokia, joissa on paljon säilöntäaineita, suolaa, huonoja rasvoja ja lisättyä sokeria ja vähänlaisesti vitamiineja ja kuituja.Tutkijoiden havainnot eivät riitä osoittamaan, että havaitut syöpätapaukset johtuivat vain ja ainoastaan osallistujien epäterveellisestä ruokavaliosta, mutta samansuuntaisia havaintoja on tehty myös muiden sairauksien kohdalla. Runsas teollisesti prosessoitujen epäterveellisten ruokien syöminen on yhdistetty mm. lihavuuteen ja verenpaineen kohoamiseen.Tässä vaiheessa tutkijat eivät tiedä, mikä ultraprosessoidussa ruoassa mahdollisesti aiheuttaa syöpää, mutta vaihtoehtoisia selityksiä on monia. Suolan, huonojen rasvojen ja lisätyn sokerin lisäksi pakkausten muovit, karsinogeeniset ainesosat ja lisäaineet ovat potentiaalisia syöpäriskin suurentajia, mutta tällä hetkellä tutkimusnäyttö on riittämätön tarkkoihin arvioihin. Tutkimuksista on myös hyvin vaikea päätellä, miten paljon yhteydet johtuvat epäterveellisesti ruokailevien mahdollisista muista epäterveellisistä elämäntavoista.Vaikka nyt todetut syöpäyhteydet eivät varmistuisi lisätutkimuksissa, paljon suolaa, lisättyä sokeria ja huonoja rasvoja sisältävä ruoka on kuitenkin monella muulla tapaa epäterveellistä, joten sitä olisi hyvä välttää joka tapauksessa.Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä BMJ-lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2018;360:k322)http://www.bmj.com/content/360/bmj.k322

(2018216) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Aspiriinin sydänhyödyt riippuvat potilaan koosta – pieni annos ei auta suurta potilasta

Aspiriinin sydänhyödyt riippuvat potilaan koosta – pieni annos ei auta suurta potilastaLancet-lehdessä julkaistut tulokset osoittavat 75–100 mg päiväannosten ehkäisevän sydänoireita alle 70-kiloisilta, mutta sitä suuremmat eivät saa lääkkeistä apua. Yli 70-kiloisista miehistä peräti 80 prosenttia ja naisista 50 prosenttia saattaa syödä 75–100 mg:n annoksia turhaan, tutkijat havaitsivat. Asetelma kääntyi toiseksi, kun analyysissa keskityttiin suurempiin, yli 325 mg:n annoksiin. Tällöin hyödyt näkyivät vain yli 70 kiloa painavilla. Väärän suuruinen annos ei ollut ainoastaan tehoton, sillä osalle potilaista se aiheutti myös terveyshaittoja ja mahdollisesti jopa suurensi riskiä menehtyä seurannan aikana. Tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne vahvasti viittaavat siihen, etteivät sydänoireiden ehkäisyyn tarkoitetut asetyylisalisyylihappolääkitykset ole tehokkaita, jos annostuksessa ei huomioida potilaan kokoa. Tärkeää näyttäisi olevan potilaan pituus ja lihasmassa, ei siis painoindeksillä mitattava lihavuus.Tulokset perustuvat kymmenen aiemman tutkimuksen ja lähes 120 000 potilaan tietoihin.Uutispalvelu Duodecim(Lancet 2018;DOI:10.1016/S0140-6736(18)31133-4)http://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31133-4

(2018718) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lähes päivittäin jogurttia syövät saattavat tuoreen tutkimuksen perusteella säästyä korkealta verenpaineelta muita todennäköisemmin. Vaikutus ei tosin ole kovin suuri. Nyt julkaistussa tutkimuksessa hyödynnettiin kolmen suuren terveystutkimuksen aineistoja, ja niiden perusteella jogurttia ainakin viidesti viikossa nauttivat sairastuivat korkeaan verenpaineeseen noin kymmenyksen epätodennäköisemmin kuin osallistujat, jotka söivät jogurttia korkeintaan kerran kuukaudessa. Myös muita maitotuotteita paljon käyttävien verenpaineriskit olivat alhaisemmat. Yhteydet havaittiin 20–30 vuoden seurannassa.Jogurttiin liitetty suotuisa vaikutus havaittiin varsinkin osallistujilla, jotka söivät muutenkin terveellisesti. Heidän riskinsä sairastua korkeaan verenpaineeseen seurannan aikana oli kolmanneksen pienempi kuin osallistujien, jotka eivät syöneet jogurttia ja joiden ruokavalio oli muutenkin epäterveellisempi.Sama tutkijaryhmä osoitti hiljattain jogurtin sopivan myös korkeaa verenpainetta jo valmiiksi poteville. Heillä jogurtin viikoittainen käyttö liittyi pienempään riskiin sairastua sydäninfarktiin ja aivoverenkiertohäiriöihin. Tutkijat eivät tarkalleen tiedä, mikä maidossa ja jogurtissa verenpaineeseen vaikuttaa, mutta muun muassa kalium, magnesium ja kalsium – joita maidossa on runsaasti – voivat laskea verenpainetta. Hapattamalla tehty jogurtti saattaa myös vaikuttaa suoliston bakteerikantojen välityksellä.

Tulokset julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(Journal of Hypertension 2018;36:1671–1679)https://journals.lww.com/jhypertension/Abstract/2018/08000/Long_term_yog...

(2018717) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.