Paljon suolaa, lisättyä sokeria ja huonoja rasvoja sisältävät pitkälle prosessoidut teolliset ruoat saattavat tuoreen tutkimuksen mukaan suurentaa riskiä sairastua syöpään. Tutkijat eivät tosin vielä osaa sanoa, mistä yhteys tarkalleen johtuu.Tutkimus perustuu yli 300 000 keski-ikäisen ranskalaisen viisivuotiseen seurantaan. Osallistujien ruokavalioita arvioitiin useita kertoja tutkimuksen aikana.

Kun tutkijat yhdistivät ruokavaliotiedot tietoihin seurannan aikana todetuista syövistä, he havaitsivat sairastumisriskin suurenevan tasaisesti mitä enemmän osallistujan ruokavaliossa oli ultraprosessoituja ruokia. Vaikutus ei ollut kovin suuri, mutta jos ruokavalio koostuu lähes yksinomaan ultraprosessoiduista ruoka-aineista, se voi olla merkittävä. Seurannan aikana osallistujilla todettiin yhteensä 2 200 syöpää. Ultraprosessoiduilla ruoilla tarkoitettiin muun muassa teollisesti massatuotettuja ja pakattuja lihatuotteita, leivonnaisia, leipiä, nuudeleita, valmisruokia, virvoitusjuomia ja herkkuja. Eli ruokia, joissa on paljon säilöntäaineita, suolaa, huonoja rasvoja ja lisättyä sokeria ja vähänlaisesti vitamiineja ja kuituja.Tutkijoiden havainnot eivät riitä osoittamaan, että havaitut syöpätapaukset johtuivat vain ja ainoastaan osallistujien epäterveellisestä ruokavaliosta, mutta samansuuntaisia havaintoja on tehty myös muiden sairauksien kohdalla. Runsas teollisesti prosessoitujen epäterveellisten ruokien syöminen on yhdistetty mm. lihavuuteen ja verenpaineen kohoamiseen.Tässä vaiheessa tutkijat eivät tiedä, mikä ultraprosessoidussa ruoassa mahdollisesti aiheuttaa syöpää, mutta vaihtoehtoisia selityksiä on monia. Suolan, huonojen rasvojen ja lisätyn sokerin lisäksi pakkausten muovit, karsinogeeniset ainesosat ja lisäaineet ovat potentiaalisia syöpäriskin suurentajia, mutta tällä hetkellä tutkimusnäyttö on riittämätön tarkkoihin arvioihin. Tutkimuksista on myös hyvin vaikea päätellä, miten paljon yhteydet johtuvat epäterveellisesti ruokailevien mahdollisista muista epäterveellisistä elämäntavoista.Vaikka nyt todetut syöpäyhteydet eivät varmistuisi lisätutkimuksissa, paljon suolaa, lisättyä sokeria ja huonoja rasvoja sisältävä ruoka on kuitenkin monella muulla tapaa epäterveellistä, joten sitä olisi hyvä välttää joka tapauksessa.Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä BMJ-lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2018;360:k322)http://www.bmj.com/content/360/bmj.k322

(2018216) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla