"On alhaista tuntea mustasukkaisuutta. Ei kukaan voi omistaa toista." Noin me nielemme ja tukahdutamme tunteitamme aitouden ja mielenterveyden kustannuksella.

Monet tunteet, kuten viha, kateus ja mustasukkaisuus, herättävät meissä muitakin tunteita: pelkoa, syyllisyyttä ja häpeää. Tunteiden jäljille on vaikea päästä juuri siksi, että ne helposti ketjuuntuvat. Alkuperäinen tunne jää hämärään, koska sen päällä temmeltää jo toinen, entistä jykevämpi tunne.

Esimerkiksi mustasukkaisuus voi olla tuollainen ketjuuntunut tunne, joka peittää alleen läheisyyden kaipuuta, pettymistä ja loukkaantumista.

Odotat kumppaniltasi huomiota, mutta hänen huomionsa on muualla: työssä, somessa, vapaa-ajan riennoissa. Tunnet itsesi syrjäytetyksi, koska koet, että kaikki muu ajaa edellesi. Tunteita on vaikea tunnistaa tai hyväksyä, jos on vaikea tunnistaa tai hyväksyä tarpeitaan, joita tunteen herättivät.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ohitettu tunne alkaa mellastaa

Kateuden, mustasukkaisuuden, häpeän tai muun vaikeasti siedettävän tunteen taustalla on todennäköisesti se, että jokin perustarve ei toteudu. Jokainen meistä kaipaa läheisyyttä, huomiota ja huolenpitoa. Kaikki haluavat myös vaalia itsenäisyyttään ja pärjätä omillaan tasaveroisina muiden ihmisten kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pieni lapsi itkee ensin hiljaa, kun sillä on nälkä tai se on yksin. Jos tarpeeseen ei vastata, itku kovenee. Niin käy myös tunteille. Jos ne ohittaa, ne alkavat mellastaa entistä kovempaa, että tulisivat huomatuiksi.

Pettymys, joka purkautuu huutona ja raivona, on syntynyt vähitellen pettymysten summana. Jos et voi puhua pettymyksistäsi, saatat olla kauan tasaisen vihainen kunnes räjähdät.

Miksi joku kerää suruja?

Myös suru voi kuulua torjuttuihin tunteisiin. Surun tunteet voivat pelottaa, jos kasvuympäristössä on ihannoitu vahvuutta ja pärjäämistä. Suru tekee ihmisestä hitaan ja saamattoman. Se ei sovi tehokkaan ihmisen minäkuvaan.

On kuitenkin hyvä muistaa, että ihminen masentuu, jos hän unohtaa itsensä sivuuttamalla omat tarpeensa. Jos sitä jatkuu pitkään, ei enää lopulta tiedä, mitä haluaa.

Masennusta edeltää pitkään jatkunut väsymys ja sinnittely: Kunhan vain otan itseäni niskasta kiinni, niin kyllä tämä tästä. Masennuksen taustalla on usein tukahdutettua vihaa ja sen alla loputonta kiltteyttä, miellyttämisen halua ja uhrautumista toisten, kuten lasten, puolison ja työnantajan, hyväksi.

Hoivaa sisäiselle lapselle

Voi ajatella, että masentunut ihminen on syrjäyttänyt oman sisäisen lapsensa, joka tarvitsee hoivaa. Niinpä meidän tulisi vahvistaa hoivaavaa aikuista puolta itsessämme, jotta loukkaantunut sisäinen lapsi tulisi hoivatuksi.

Mitä olisit lapsena tarvinnut vihaisena ja kiukkuisena? Miten hoivaava aikuinen suhtautuisi lapseen, joka on väsynyt tai vihainen?

Meillä kaikilla voisi olla matalampi kynnys ilmaista omaa tarvitsevuuttamme. Toiselta voi pyytää huolenpitoa, läheisyyttä ja apua.

Myös itse voi tarjota seuraansa, huomiotaan ja apuaan. On voimaannuttava kokemus antaa ja saada. Se lisää turvallisuuden ja luottavaisuuden tunteita elämässä.

Ihmissuhteet sujuvat yksinkertaisemmin, kun ihminen ilmaisee itseään suoraan. Rehellinen tunteiden ilmaisu on myös luottamuksen osoitus toiselle. Siten kerrot omista tarpeistasi ja siitä, mitä toiselta odotat.

Asiantuntijana psykologi Katja Myllyviita 

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla