Nivelrikkoa potevien sydänriskit voivat suurelta osin johtua heidän käyttämistään tulehduskipulääkkeistä, tuore tutkimus osoittaa.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 7 700 nivelrikkopotilaan ja 23 000 terveen verrokin seurantatietoihin, ja niiden perusteella NSAID- eli ei-steroidaaliset tulehduskipulääkkeet saattavat selittää jopa 40 prosenttia nivelrikkopotilaiden sairastumisista sydäntauteihin.

Nivelrikkopotilaiden on tätäkin ennen tiedetty sairastuvan sydän- ja verisuonitauteihin tavallista todennäköisemmin, mutta yhteyden taustalla olevia mekanismeja ei ole juurikaan selvitetty. Tässä tutkimuksessa nivelrikkopotilaat sairastuivat sydän- ja verisuonitauteihin 23 prosenttia todennäköisemmin kuin verrokit.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tulehduskipulääkkeet ovat keskeinen hoito nivelrikossa, joten tulokset koskevat suurta potilasjoukkoa. Pitkään jatkuvana tulehduskipulääkitykset saattavat suurentaa monien sydänoireiden vaaraa, joten nyt saadut tulokset ovat uskottavia. Haittojen pienentämiseksi lääkeannokset olisikin hyvä pitää mahdollisimman pieninä ja lääkitys mahdollisimman lyhyenä etenkin, jos potilaalla on runsaasti sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nivelrikko on yleisin kroonista kipua aiheuttava sairaus ja maailman yleisin nivelsairaus. Nivelrikkoja ei todeta yleensä alle 45-vuotiailla, mutta iän myötä ne yleistyvät huomattavasti. Iän ja ylipainon lisäksi sairastumiselle altistavat vammat, kuormitus sekä nivelten kehityshäiriöt ja perimä.Uutispalvelu Duodecim(Arthritis & Rheumatology 2019;71:1835–1843)https://doi.org/10.1002/art.41027

(000.000) 2019 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla