Tulirokko yleistynyt hurjasti Englannissa – syytä ei tiedetä

Tulirokko on alkanut levitä Englannissa ennennäkemättömällä vauhdilla, tuore selvitys osoittaa. Siihen sairastutaan nykyään enemmän kuin 1960-luvulla, jolloin näkyi edellinen huippu sairastavuudessa. Lancet Infectious Diseases -lehden julkaisema selvitys kattaa vuodet 1911–2016.Tulirokko on A-ryhmän streptokokin aiheuttama erittäin tarttuva kuumeinen nielurisatulehdus.Vuosina 2013–2014 tulirokkotapaukset jopa kolminkertaistuivat, tilastot osoittavat. Vuonna 2013 sadastatuhannesta keskimäärin 8 sairastui, mutta seuraavana vuonna sairastuneita oli jo 27 sadastatuhannesta. Vuonna 2015 sairastuneita oli 31 ja vuonna 2016 jo 33 sataatuhatta asukasta kohden.Tulirokkoon sairastuneet olivat keskimäärin nelivuotiaita, ja tapauksia havaittiin yhtä lailla joka puolella Englantia ja Walesia.Tutkijat eivät vielä tiedä, miksi tulirokko on alkanut yleistyä niin voimakkaasti, mutta mahdollisia syitä ovat esimerkiksi muutokset väestössä ja elinympäristössä. Viime vuonna julkaistussa yhdysvaltalaistutkimuksessa A-ryhmän streptokokkien aiheuttamat infektiot havaittiin tavallista yleisemmiksi diabetesta sairastavilla sekä hyvin lihavilla potilailla. Onkin mahdollista, että ylipainon ja diabeteksen yleistyminen ovat osaltaan vaikuttaneet tulirokon yleistymiseen.Tulirokon oireita ovat kuume, päänsärky, nielutulehdus, oksentelu, punoittava ja turpea kieli, leukakulman suurentuneet imusolmukkeet sekä ihottuma. Tulirokko on ikävä, mutta ei vaarallinen sairaus. Se on helposti hoidettavissa antibiooteilla, ja sen jälkitaudit ovat hyvin harvinaisia. Tauti ei enää tartu 24 tunnin kuluttua antibioottihoidon aloittamisesta.Uutispalvelu Duodecim (Lancet Infectious Diseases 2017;DOI:10.1016/S1473-3099(17)30693-x)https://doi.org/10.1016/S1473-3099(17)30693-x

(201819) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kansainvälisten ponnistelujen ansiosta tuberkuloosiin kuolee entistä vähemmän ihmisiä. Myös uusien tartuntojen ja tautia sairastavien määrät ovat laskemassa, mutta selvästi hitaammin kuin kuolleisuus.

Tuoreen selvityksen perusteella tuberkuloosikuolleisuus on laskenut vuosittain noin 4 prosenttia edellisen vuosikymmenen aikana. Suotuisa kehitys johtuu todennäköisesti parantuneesta lääkkeiden saatavuudesta, mutta tästä huolimatta tuberkuloosiin menehtyy vuosittain noin 1,3 miljoonaa ympäri maailmaa. Uudet tuberkuloositartunnat ovat nekin vähentyneet, mutta tahti on noin puolet kuolleisuuden vähentymisestä. Nykyään uusia tartuntoja todetaan noin 10 miljoonaa joka vuosi. Jotta tilanne paranisi, tuberkuloosi pitäisi monissa maissa diagnosoida aiemmin ja hoito aloittaa varhaisemmin kuin nykyään. Näin potilaita estettäisiin levittämästä tartuntaa.

Tuberkuloosin leviämiseen ja kuolleisuuskehitykseen vaikuttavat myös tupakointi ja alkoholi sekä diabetes, jonka tiedetään suurentavan tuberkuloositartunnan riskin kolminkertaiseksi. Tuberkuloosi on yleinen varsinkin Aasian ja Afrikan köyhän väestön keskuudessa.

Tiedot julkaistiin lääketieteellisessä Lancet Infectious Diseases -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Infectious Diseases 2018;DOI:10.1016/S1473-3099(17)30703-X)http://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(17)30703-X/fulltext

(2018314) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Jalkojen suonikohjuista kärsivät voivat sairastua laskimoveritulppiin tavallista todennäköisemmin. Myös riski sairastua keuhkoveritulppiin ja ääreisvaltimotautiin on heillä suurentunut, tuore taiwanilaistutkimus osoittaa. Tulokset perustuvat 212 000 suonikohjuista kärsivän ja yhtä monen terveen verrokin rekisteritietoihin.
Suonikohjuja potevien riski sairastua laskimoveritulppaan kahdeksanvuotisen seurannan aikana oli viisi kertaa suurempi kuin terveiden verrokkien. Keuhkoveritulppa tai ääreisvaltimotauti kehittyi heille kaksi kertaa todennäköisemmin kuin verrokeille.Samantapaisia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta yhteyden tarkkaa syytä ei tiedetä. On esimerkiksi mahdollista, että taustalla on yhteisiä riskitekijöitä, jotka altistavat suonikohjuille sekä sairastumisille. Suonikohjuja potevat saattavat olla alttiita myös sydämen vajaatoiminnalle.
Suonikohjuilla tarkoitetaan alaraajojen laskimoiden vajaatoimintaa. Vajaatoimintaan johtavat laskimoiden seinämissä tapahtuvat rakenteelliset muutokset ja laskimoiden läppien rappeutuminen. Suonikohjut näkyvät ihon läpi pullistuneina suonina, ja ne vaivaavat noin 20–30 prosenttia aikuisista.
Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2018;319:807–817) https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2673551

(2018314) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.