Moni uskoo välttyvänsä tupakoinnin terveyshaitoilta tupakointia vähentämällä, mutta tuoreiden tutkimustulosten valossa luulo on todennäköisesti väärä. Sydäntautiriski kasvaa tulosten perusteella jo yhden savukkeen päivässä polttavilla, ja tuo riski on suurempi kuin voisi kuvitella.
Tulokset julkaistiin BMJ-lehdessä, ja ne perustuvat 141 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin. Kun kaikki aineistot yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen, yhden tupakan päivittäin polttavien miesten riski sairastua sepelvaltimotautiin todettiin 48 prosenttia suuremmaksi ja aivoverenkiertohäiriöön 25 prosenttia suuremmaksi kuin koko ikänsä savuttomana olleiden.
Askillisen tai enemmän päivässä polttaneiden sairastumisriskit olivat suurempia kuin vain vähän tupakoivien, mutta ero oli paljon pienempi kuin voisi luulla. Verrattuna 20 savuketta päivässä polttaviin yhden tupakan päivässä polttavien sairastumisriski oli vain puolet pienempi.Tulokset eivät välttämättä koske muita tupakkasairauksia, kuten syöpää, mutta sydäntautien suhteen ne ovat huolestuttavia. Havaintojen valossa tupakan haitoilta välttyäkseen tupakointi pitäisi lopettaa kokonaan.
Tupakointi on merkittävimpiä terveysongelmia maailmanlaajuisesti. Vaikka se on vähentynyt vuosikymmenten varrella, vuonna 2015 edelleen joka neljäs mies ja joka kahdeskymmenes nainen tupakoi päivittäin, mikä tarkoittaa lähes miljardia tupakoitsijaa.Suomessa miesten tupakointi on vähentynyt tasaisesti jo monen vuosikymmenen ajan, mutta naisten tupakointi on pysynyt lähes samalla tasolla 1980-luvulta saakka. Suomalaismiehistä tupakoi päivittäin 17 prosenttia ja naisista 14 prosenttia.Uutispalvelu Duodecim (BMJ 2018;360:j3984)https://doi.org/10.1136/bmj.j3984

(2018125) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla