Tupakointi aiheuttaa valtimoihin sydäntauteja edistäviä muutoksia, mutta nuo muutokset vähitellen katoavat tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Havainto perustuu Journal of American Heart Association -lehdessä julkaistuun japanilaistutkimukseen.

Tutkimukseen osallistui runsaat tuhat 40–79-vuotiasta miestä, joista 32 prosenttia tupakoi ja 50 prosenttia oli entisiä tupakoitsijoita. Miehet eivät sairastaneet sydän- ja verisuonitauteja.

Osana tutkimusta miehiltä selvitettiin sepelvaltimon ja aortan kalkkeutuminen, kaulavaltimon sisäpintojen paksuus ja ahtaumat sekä nilkka-olkavarsipaine, jotka kaikki kertovat kehittymässä olevista sydän- ja verisuonitaudeista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun miesten mittaustuloksia verrattiin, tupakoivien miesten valtimot ja verisuonet olivat kaikista heikoimmassa kunnossa. Myös tupakoinnin lopettaneiden valtimot olivat huonommassa kunnossa kuin ikänsä savuttomana olleiden, mutta erot vähitellen kapenivat, mitä pitempään tupakoinnin lopettamisesta oli kulunut. Valtimomuutokset olivat yleisiä etenkin pitkään ja paljon tupakoivilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Japanilaisten tulokset vahvistavat näyttöä tupakoinnin keskeisestä roolista sydän- ja verisuonitautien synnyssä, mutta osoittavat haittojen myös pienentyvän vähitellen tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Tupakoinnin lopettamisen tiedetään suovan lisävuosia vielä eläkkeelläkin.

WHO:n arvioiden mukaan tupakkaan kuolee vuosittain noin kuusi miljoonaa ihmistä. Suomalaismiehistä 17 prosenttia ja naisista noin 14 prosenttia tupakoi päivittäin.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of American Heart Association 2016;5:e003738)
http://dx.doi.org/10.1161/JAHA.116.003738

Sisältö jatkuu mainoksen alla