Tupakointi altistaa dementialle – näkyy myös hermoston rappeutumisesta kertovissa merkkiaineissa

Tupakoinnin on pitkään tiedetty altistavan Alzheimerin taudille ja muille dementioille. Nyt tuo yhteys on havaittu myös tutkimalla tupakoivien selkäydinnestenäytteitä. JAMA Network Open -lehden julkaisemat tulokset osoittavat tupakoitsijoiden selkäydinnestenäytteissä olevan selvästi enemmän beeta-amyloidi-42-merkkiainetta, minkä tiedetään suurentavan Alzheimerin taudin riskiä. Biomerkkiaineet viittasivat myös laajemmin hermoston rappeutumiseen, haitalliseen hapettumiseen ja hermostotulehdukseen tupakoitsijoilla.Beeta-amyloidi-42:n pitoisuutta käytetään Alzheimerin taudin diagnosoinnissa ja sen pitoisuus suurenee usein jo vuosia ennen varsinaisten kognitiivisten oireiden ilmaantumista.

Havainnot vahvistavat näyttöä tupakoinnin haitallisuudesta keskushermostolle. Aiemmissa tutkimuksissa haittojen on osoitettu suurentuvan tasaisesti sitä mukaa mitä pitempään tupakointia jatkaa.Tutkimukseen osallistui 190 aikuista kiinalaismiestä, joilta otettiin selkäydinnestenäytteet vuosina 2014–2016. Alzheimerin tauti on yleisin aivoja rappeuttava etenevä muistisairaus. Noin 15–20 prosenttia yli 85-vuotiaista sairastaa sitä. Alzheimerin tautia voidaan jonkin verran hidastaa lääkkeillä, mutta siihen ei ole parantavaa hoitoa.Uutispalvelu Duodecim(JAMA Network Open 2020;3:e2018777)https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2020.18777

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla