Tupakointi olisi syytä lopettaa heti, kun kuulee olevansa raskaana, tuore tutkimus vahvistaa. Lapselle koituvat terveysriskit pienentyvät, jos tupakoinnin onnistuu lopettamaan vasta raskauden alkuviikkoina, mutta pelkkä tupakoinnin vähentäminen ei riitä. PLOS Medicine -lehden julkaisemassa tutkimuksessa tupakoinnin vaikutuksia tutkittiin käyttämällä tietoja lähes 230 000 äidistä, jotka olivat synnyttäneet vuosina 1991–2005.Tupakointia halki raskauden jatkaneiden lapset syntyivät muita todennäköisemmin ennenaikaisina ja pienikokoisina, tulokset osoittivat. Lapset olivat myös muita todennäköisemmin lihavia myöhemmin lapsuudessa.Riskit olivat samaa luokkaa silloinkin, kun äiti oli vähentänyt tupakointia raskauden aikana. Ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana kokonaan lopettaneiden lapset olivat suurentuneessa lihavuusriskissä, mutta ennenaikaisuutta ja pienikokoisuutta heillä ei ollut tavallista enempää.

Havainnot vahvistavat näyttöä tupakoinnin haitoista raskauden aikana ja osoittavat niiden estyvän vain, jos tupakoinnin lopettaa kokonaan. Myös isän tupakointi liittyi suurentuneisiin terveysriskeihin, joten tupakointi kannattaa lopettaa yhdessä.Valistuksesta huolimatta noin 15 prosenttia suomalaisnaisista tupakoi raskauden aikana, ja heistä kaksi kolmesta tupakoi koko raskausajan. Raskauden aikaisten haittojen lisäksi tupakalle kohdussa altistuneilla on muita enemmän muun muassa hengitystieinfektioita, oppimishäiriöitä ja ylivilkkautta.Uutispalvelu Duodecim(PLOS Medicine 2020;DOI:10.1371/journal.pmed.1003182)https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003182

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla