Nykyaikaisten yhdistelmälääkitysten ansiosta HIV-potilaat kuolevat HIV:n aiheuttamiin sairauksiin yhä harvemmin. Merkittäväksi kuolinsyyksi ovatkin nousseet tupakoinnin aiheuttamat sairaudet ja varsinkin keuhkosyöpä.
Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan tupakoivat HIV-potilaat menehtyvät keuhkosyöpään kymmenen kertaa todennäköisemmin kuin AIDSiin. Arvio perustuu tietokonemallinnukseen.

Mallinnuksen perusteella lähes 30 prosenttia paljon tupakoivista 40-vuotiaista HIV-potilaista sairastuu keuhkosyöpään ennen 80. ikävuotta. Myös vähäisempi tupakointi lisää keuhkosyöpää, mutta ei yhtä voimakkaasti.Tupakoinnin 40-vuotiaana lopettaneiden sairastumisriski on selvästi pienempi, sillä heistä vain noin 4–8 prosenttia sairastuu keuhkosyöpään. Koko ikänsä savuttomista sairastuu vain 1–2 prosenttia, tutkijat arvioivat. Mallinnuksessa oletettiin, että potilaat noudattavat HIV-lääkityksiään.
Tulokset ovat uskottavia, sillä HIV-infektio itsessään altistaa monille syöville, myös keuhkosyövälle, mikä yhdistettynä tupakointiin suurentaa riskejä entisestään. Arviolta 40 prosenttia yhdysvaltalaisista HIV-potilaista tupakoi.
Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.
HIV-tartunnan saa vuosittain noin 2 miljoonaa ja sitä sairastaa lähes 40 miljoonaa ihmistä. Suomessa HIV-tartunnan saaneita on noin 3 800 ja uusia tapauksia todetaan nykyään 150–180 vuodessa. Puolet tartunnoista saadaan heteroseksissä. Huomattava osa suomalaisten tartunnoista liittyy matkailuun.
Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Internal Medicine 2017;DOI:10.1001/jamainternmed.2017.4349)http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/26...

(2017927) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Maatilalla kasvaneiden tiedetään sairastuvan muita harvemmin allergioihin ja atopiaan, mutta sama näyttäisi koskevan myös eläintilojen lähettyvillä asuvia, vaikka he eivät itse olisi mukana maanviljelyssä. Hollantilaistutkimuksen tulokset perustuvat 2 400 aikuisen terveystietoihin ja vasta-ainetutkimuksiin. Osallistujat olivat 20–72-vuotiaita.Tulokset osoittivat atooppisen ihottuman ja allergioiden olevan noin viidenneksen harvinaisempia osallistujilla, jotka asuivat noin 300 metrin päässä eläintilasta, kuin osallistujilla, jotka asuivat ainakin 500 metrin päässä. Yhteys oli vielä jonkin verran voimakkaampi osallistujilla, jotka olivat viettäneet lapsuutensa maatilalla.

Havainnot tukevat ns. hygieniahypoteesia, jonka mukaan lapsuuden infektioiden vähentyminen on lisännyt monia sairauksia, mm. allergioita ja astmaa. Jos lapset altistuvat monipuolisesti erilaisille bakteereille, eläinhilseelle ja muille allergeeneille, heidän sairastumisriskinsä on pienempi. On kuitenkin myös mahdollista, että eläintilojen lähettyville valikoituu ihmisiä, joilla ei ole atooppisia sairauksia. Tutkimus julkaistiin Occupational & Environmental Medicine -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(Occupational & Environmental Medicine 2018;DOI:10.1136/oemed-2017-104769)http://dx.doi.org/10.1136/oemed-2017-104769

(201865) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lonkkamurtuma kannattaa korjata leikkauksella, vaikka potilas sairastaisi pitkälle edennyttä dementiaa. Tuoreen tutkimuksen mukaan leikkaus voi pidentää potilaiden elinikää noin vuodella, mutta harvat pystyvät enää liikkumaan omatoimisesti. Myös kivut ovat yleisiä.JAMA Internal Medicinessä julkaistut tulokset perustuvat tutkimukseen, jossa seurattiin runsasta 3 000 keskimäärin 84-vuotiasta hoitokodissa asuvaa lonkkamurtumapotilasta. Potilaista 85 prosenttia ohjattiin leikkaukseen.Seurannan ensimmäisen puolen vuoden aikana kolmannes potilaista menehtyi, mutta kuolleisuus oli leikkausryhmässä vähäisempää kuin verrokeilla, joita ei leikattu. Leikkaushoitoa saaneet elivät keskimäärin vuoden pitempään.Vaikka leikkauspotilaat elivät pitempään, heistä harvat pystyivät enää kävelemään ja monilla oli kipuja. Kivut, psykoosilääkitykset ja makuuhaavat olivat yhtä yleisiä kaikilla lonkkamurtumapotilailla riippumatta heidän saamastaan hoidosta.Tulokset ovat tervetulleita, sillä tätä ennen lonkkamurtuman leikkaushoidon vaikutuksia tässä potilasryhmässä ei ole juurikaan tutkittu. Uutispalvelu Duodecim(JAMA Internal Medicine 2018;DOI:10.1001/jaminternmed.2018.0743)https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2680317

(201865) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.