Nykyaikaisten yhdistelmälääkitysten ansiosta HIV-potilaat kuolevat HIV:n aiheuttamiin sairauksiin yhä harvemmin. Merkittäväksi kuolinsyyksi ovatkin nousseet tupakoinnin aiheuttamat sairaudet ja varsinkin keuhkosyöpä.
Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan tupakoivat HIV-potilaat menehtyvät keuhkosyöpään kymmenen kertaa todennäköisemmin kuin AIDSiin. Arvio perustuu tietokonemallinnukseen.

Mallinnuksen perusteella lähes 30 prosenttia paljon tupakoivista 40-vuotiaista HIV-potilaista sairastuu keuhkosyöpään ennen 80. ikävuotta. Myös vähäisempi tupakointi lisää keuhkosyöpää, mutta ei yhtä voimakkaasti.Tupakoinnin 40-vuotiaana lopettaneiden sairastumisriski on selvästi pienempi, sillä heistä vain noin 4–8 prosenttia sairastuu keuhkosyöpään. Koko ikänsä savuttomista sairastuu vain 1–2 prosenttia, tutkijat arvioivat. Mallinnuksessa oletettiin, että potilaat noudattavat HIV-lääkityksiään.
Tulokset ovat uskottavia, sillä HIV-infektio itsessään altistaa monille syöville, myös keuhkosyövälle, mikä yhdistettynä tupakointiin suurentaa riskejä entisestään. Arviolta 40 prosenttia yhdysvaltalaisista HIV-potilaista tupakoi.
Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.
HIV-tartunnan saa vuosittain noin 2 miljoonaa ja sitä sairastaa lähes 40 miljoonaa ihmistä. Suomessa HIV-tartunnan saaneita on noin 3 800 ja uusia tapauksia todetaan nykyään 150–180 vuodessa. Puolet tartunnoista saadaan heteroseksissä. Huomattava osa suomalaisten tartunnoista liittyy matkailuun.
Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Internal Medicine 2017;DOI:10.1001/jamainternmed.2017.4349)http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/26...

(2017927) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla