Jo hyvin maltillinen laihduttaminen pienentää lihavuusleikkauspotilaiden riskiä menehtyä kuukauden sisällä leikkauksesta, tuore tutkimus osoittaa. Havainto tukee suomalaiskäytäntöjä.Tutkimuksessa tarkasteltiin 480 000 yhdysvaltalais- ja kanadalaispotilasta, joille tehtiin lihavuusleikkaus vuosina 2015–2017. Potilaiden riski menehtyä kuukauden sisällä leikkauksesta oli sitä pienempi mitä alhaisempi heidän painoindeksinsä oli ennen lihavuusleikkausta, mutta myös laihduttaminen vaikutti riskiin.Verrattuna potilaisiin, jotka eivät laihtuneet ennen leikkausta, kuolleisuus oli 24 prosenttia vähäisempää potilailla, jotka laihduttivat muutaman prosentin (0–5 %) painostaan. Tätä suurempi laihtuminen liittyi 40 prosenttia pienempään kuolleisuuteen. Potilaista 0,1 prosenttia menehtyi kuukauden sisällä leikkauksesta.Tulokset tukevat suomalaiskäytäntöä, jonka mukaisesti lihavuusleikkauspotilailta edellytetään vähintään puolen vuoden konservatiivista hoitojaksoa, jonka aikana elämäntapamuutosten lisäksi saavutetaan noin 5 prosentin laihtuminen. Aiempien tutkimusten perusteella laihtuminen pienentää myös potilaiden veritulppariskiä ja muita lihavuusleikkaukseen liittyviä vaaroja.Suomessa lihavuusleikkauksia tehdään pääasiassa sairaalloisen lihaville potilaille, joiden lihavuus on jatkunut vähintään viisi vuotta ja joiden painoindeksi on yli 40. Tämä tarkoittaa 170-senttimetriselle henkilölle vähintään 116 kilon painoa ja 180-senttiselle yli 130 kiloa. Vaikeahoitoista diabetesta tai useita lihavuuteen liittyviä sairauksia potevia leikataan kuitenkin jo, kun painoindeksi ylittää 30.Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(JAMA Network Open 2020;3:e204803)https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2020.4803

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ymmärrettävä ja järkevä havainto.
Kun asiaa tarkastelee esim. suhteessa tämän artikkelin havaintoon miten infarktipotilailla on kohonnut HbA1c eli taustalla on pitkään jatkunut kohonnut verensokeri, joka liittyy myös lihomiseen, niin laihduttaessa verensokeri tulee alas ja sokerin verisuonia vaurioittava vaikutus vähenee ja myös glykoloituneiden LDL-partikkelien määrä on alhaisempi. Sillon on ymmärrettävää, että ennuste leikkauksen jälkeen on parempi, kun oleellinen riskitekijä eli verensokeri on paremmin hallinnassa.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30101436/

Pekka Lönnroth

Sisältö jatkuu mainoksen alla