Valeuutiset leviävät sosiaalisessa mediassa paljon nopeammin ja laajemmalle kuin oikeat uutiset, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 120 000 uutisen leviämistä Twitterissä vuosina 2006–2017. Uutisia jakoi yli 3 miljoonaa ihmistä yli 4,5 miljoonaa kertaa.
Tutkijat luokittelivat uutiset valeuutisiksi tai oikeiksi uutisiksi kuuden eri faktantarkistuslähteen avulla. Kriteerinä pidettiin vähintään 95 prosentin yksimielisyyttä luokituksesta. Valheelliseksi varmistetut uutiset levisivät huomattavasti laajemmalle ja nopeammin kuin oikeat uutiset riippumatta siitä, mitä aiheita ne käsittelivät. Kaikkein tehokkaimmin levisivät kuitenkin valheelliset poliittiset uutiset. Ne levisivät nopeammin ja laajemmalle kuin esimerkiksi terrorismia ja luonnonkatastrofeja koskevat valeuutiset.
Suosituimmatkaan oikeat uutiset harvoin saavuttivat yli tuhannen käyttäjän yleisöjä, kun taas parhaiten levinneet valeuutiset saavuttivat helposti 1 000–100 000 käyttäjää. Yli 1 500 käyttäjää saavuttaneet valeuutiset pääsivät lukuun kuusi kertaa nopeammin kuin oikeat uutiset. Niitä myös uudelleentwiitattiin eli jaettiin eteenpäin 70 prosenttia todennäköisemmin.
Valeuutisten levittämisestä on usein syytetty automaattisesti linkkejä jakavia Twitter-botteja, mutta tämän tutkimuksen perusteella botit jakoivat yhtä lailla oikeita ja valheellisia uutisia. Valheiden levittämisen hoitivat siis todelliset käyttäjät vapaaehtoisesti.
Kun tutkijat analysoivat uutisia tarkemmin, he havaitsivat valeuutisten herättävän varsinkin pelkoa, inhoa ja yllätystä, kun oikeat uutiset vetosivat enemmän iloon, suruun ja luottamukseen. Näyttäisi siis siltä, että valeuutisten vetovoima liittyy uutuudenviehätykseen ja voimakkaisiin tunteisiin.
Tutkimus on suurin valeuutisten leviämisestä tehty selvitys, ja se vahvistaa käsitystä valheellisten uutisten nopeasta ja tehokkaasta leviämisestä. Valeuutisten nousulla on selitetty muun muassa Donald Trumpin yllätysvoittoa Yhdysvaltojen 2016 presidentinvaaleissa sekä Iso-Britannian EU-eroon johtanutta kansanäänestystulosta.
Tutkimus julkaistiin Science-lehdessä ja siitä uutisoi Nature.
(Nature 2018)
https://www.nature.com/articles/d41586-018-02934-x (Science 2018;DOI:10.1126/science.aap9559)http://science.sciencemag.org/content/359/6380/1146

(2018312) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kansainvälisten ponnistelujen ansiosta tuberkuloosiin kuolee entistä vähemmän ihmisiä. Myös uusien tartuntojen ja tautia sairastavien määrät ovat laskemassa, mutta selvästi hitaammin kuin kuolleisuus.

Tuoreen selvityksen perusteella tuberkuloosikuolleisuus on laskenut vuosittain noin 4 prosenttia edellisen vuosikymmenen aikana. Suotuisa kehitys johtuu todennäköisesti parantuneesta lääkkeiden saatavuudesta, mutta tästä huolimatta tuberkuloosiin menehtyy vuosittain noin 1,3 miljoonaa ympäri maailmaa. Uudet tuberkuloositartunnat ovat nekin vähentyneet, mutta tahti on noin puolet kuolleisuuden vähentymisestä. Nykyään uusia tartuntoja todetaan noin 10 miljoonaa joka vuosi. Jotta tilanne paranisi, tuberkuloosi pitäisi monissa maissa diagnosoida aiemmin ja hoito aloittaa varhaisemmin kuin nykyään. Näin potilaita estettäisiin levittämästä tartuntaa.

Tuberkuloosin leviämiseen ja kuolleisuuskehitykseen vaikuttavat myös tupakointi ja alkoholi sekä diabetes, jonka tiedetään suurentavan tuberkuloositartunnan riskin kolminkertaiseksi. Tuberkuloosi on yleinen varsinkin Aasian ja Afrikan köyhän väestön keskuudessa.

Tiedot julkaistiin lääketieteellisessä Lancet Infectious Diseases -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Infectious Diseases 2018;DOI:10.1016/S1473-3099(17)30703-X)http://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(17)30703-X/fulltext

(2018314) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Jalkojen suonikohjuista kärsivät voivat sairastua laskimoveritulppiin tavallista todennäköisemmin. Myös riski sairastua keuhkoveritulppiin ja ääreisvaltimotautiin on heillä suurentunut, tuore taiwanilaistutkimus osoittaa. Tulokset perustuvat 212 000 suonikohjuista kärsivän ja yhtä monen terveen verrokin rekisteritietoihin.
Suonikohjuja potevien riski sairastua laskimoveritulppaan kahdeksanvuotisen seurannan aikana oli viisi kertaa suurempi kuin terveiden verrokkien. Keuhkoveritulppa tai ääreisvaltimotauti kehittyi heille kaksi kertaa todennäköisemmin kuin verrokeille.Samantapaisia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta yhteyden tarkkaa syytä ei tiedetä. On esimerkiksi mahdollista, että taustalla on yhteisiä riskitekijöitä, jotka altistavat suonikohjuille sekä sairastumisille. Suonikohjuja potevat saattavat olla alttiita myös sydämen vajaatoiminnalle.
Suonikohjuilla tarkoitetaan alaraajojen laskimoiden vajaatoimintaa. Vajaatoimintaan johtavat laskimoiden seinämissä tapahtuvat rakenteelliset muutokset ja laskimoiden läppien rappeutuminen. Suonikohjut näkyvät ihon läpi pullistuneina suonina, ja ne vaivaavat noin 20–30 prosenttia aikuisista.
Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2018;319:807–817) https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2673551

(2018314) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.