Vapaa-ajan liikuntaharrastusten ja niissä sattuvien loukkaantumisten on epäilty suurentavan polven nivelrikon riskiä, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella niin ei näyttäisi olevan. Tulokset perustuvat kuuden aikaisemman tutkimuksen ja yli 5 000 yli 45-vuotiaan potilaan tietoihin. Osallistujilla ei ollut polven nivelrikkoa tai nivelreumaa 5–12-vuotisten seurantojen alkaessa.Aineistojen yhteisanalyysissa ei löytynyt viitteitä siitä, että vapaa-ajan liikunta olisi vaikuttanut nivelrikon tai siihen liittyvien kipujen ilmaantumiseen.

Fyysistä aktiivisuutta arvioitiin liikuntaan viikoittain käytetyllä ajalla sekä liikunnan raskaudella, mutta kummatkaan eivät liittyneet nivelrikon todennäköisyyteen. Lisätutkimuksissa olisi kuitenkin hyvä selvittää eri liikuntalajien mahdollisia vaikutuksia, tutkijat kirjoittavat.Nivelrikko on yleisin kroonista kipua aiheuttava sairaus ja maailman yleisin nivelsairaus. Nivelrikkoja ei todeta yleensä alle 45-vuotiailla, mutta iän myötä ne yleistyvät huomattavasti. Iän ja ylipainon lisäksi sairastumiselle altistavat vammat, raskas työ ja kuormitus sekä nivelten kehityshäiriöt ja perimä.Tutkimus julkaistiin Arthritis & Rheumatology -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(Arthritis & Rheumatology 2022;74:612–622)https://doi.org/10.1002/art.42001

(000.000) 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla