Monipuolinen ja terveellinen verenpainetta alentava ruokavalio on monissa tutkimuksissa pienentänyt sydänsairauksien vaaraa. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen ansiosta tästä on jälleen lisää todisteita.Tutkimuksen perusteella terveellinen ruokavalio näkyy jopa viidenneksen pienempänä sepelvaltimotaudin riskinä kolmen vuoden seurannassa. Vaikutus on sitä suurempi mitä terveellisemmin ihminen syö.Kyseinen DASH-ruokavalio on koottu verenpaineen alentamista ajatellen, mutta se on monella muullakin tapaa terveellinen. Se painottaa kasvisten ja hedelmien sekä pähkinöiden ja täysjyväviljojen syömistä ja suolan käytön vähentämistä. Myös vähärasvaiset maitotuotteet, siipikarja ja kala kuuluvat suositeltujen ruokien listalle.Ruokavalioon liitetty sydäntautisuoja näkyi riippumatta iästä, sukupuolesta, painoindeksistä, etnisestä taustasta, tupakoinnista, fyysisestä aktiivisuudesta, alkoholin käytöstä tai mahdollisesta statiinilääkityksestä.
Tutkimus perustuu yli 150 000 yhdysvaltalaisen keskimäärin 64-vuotiaan sotaveteraanin terveystietoihin ja seurantaan. Osallistujien ruokavaliota selvitettiin tutkimuksen alussa. Lähes 5 500 osallistujaa sairastui sepelvaltimotautiin kolmen vuoden seurannan aikana.
Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Heart Association 2018;DOI:10.1161/JAHA.117.008089)http://doi.org/10.1161/JAHA.117.008089

(201854) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla