Viime vuosina huomiota saanut vuoropäiväpaasto ei ole tavallista laihdutuskuuria kummoisempi kilojen karistamisessa, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Vuoropaaston on toivottu tuottavan parempia laihtumistuloksia, koska sen on ajateltu olevan helpommin noudatettavissa kuin tavallisen vähäenergisen dieetin.
Nyt julkaistut tulokset perustuvat kokeeseen, jossa sata lihavaa, mutta muuten tervettä aikuista satunnaistettiin joko vuoropäivädieetille, vähäenergiselle ruokavaliolle tai verrokkiryhmään vuodeksi.
Vuoropäiväpaastossa osallistujat söivät joka toisena päivänä vain 25 prosenttia päivittäisestä energian tarpeestaan, mutta seuraavana päivänä nostivat saannin 125 prosenttiin. Vähäenergisessä dieetissä energiansaanti pudotettiin 75 prosenttiin ja pidettiin siinä joka päivä.Tulosten perusteella laihduttajat onnistuivat pudottamaan suurin piirtein saman verran kiloja kummassakin ryhmässä verrattuna vertailuryhmään, joka söi kuten ennenkin koko seurannan ajan. Eroja ei käytännössä havaittu myöskään verenpaineessa, sydämen sykkeessä, veren triglyseridi- tai glukoositasoissa, insuliinitasoissa eikä tulehdusmerkkiaineissa. Tulokset tosin viittasivat vuoropäiväpaastoa noudattavien HDL-kolesterolipitoisuuksien suurenevan aluksi, mutta sama havaittiin vuoden seurannassa myös LDL-kolesterolissa.
Tulokset viittasivat myös siihen, että vuoropäiväpaastoa noudattavat söivät paastopäivinä enemmän ja muina päivinä vähemmän kuin heidän olisi pitänyt. Osallistujat myös keskeyttivät vuoropäiväpaaston todennäköisemmin kuin tavallisen vähäenergisen dieetin, mikä viittaa siihen, ettei vuoropäiväpaasto ole suurelle osalle ihmisistä kovinkaan helppo.
Yhdysvaltalaisten tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä vuoropäiväpaaston vaikutuksia ei ole tutkittu näin pitkässä satunnaistetussa tutkimuksessa. Havainnot julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Internal Medicine 2017;doi:10.1001/jamainternmed.2017.0936)http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2623528

(201752)

Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio on yksittäisiä ruoka-aineita tärkeämpää verenpainetaudin ehkäisyssä, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimus vahvistaa jo valmiiksi mittavaa tutkimusnäyttöä ruokavalion ja verenpaineen yhteyksistä.
Hypertension-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 80 000 terveen ranskalaisen keskimäärin kolmevuotiseen seurantaan, jonka aikana 2 400 heistä sairastui verenpainetautiin. Osallistujien ruokavaliota kyseltiin useita kertoja tutkimuksen aikana.
Tulokset vahvistivat verenpainetaudin kehittyvän todennäköisemmin henkilöille, joiden ruokavaliossa oli runsaasti suolaa ja eläinproteiineja, mikä on todettu tutkimuksissa aiemminkin. Riski puolestaan pieneni kasvisproteiineja, hedelmiä, kasviksia ja täysjyväviljaa syömällä. Myös magnesium ja kalium pienensivät sairastumisriskiä.
Yksittäisiä ruokavalion osia tärkeämpää oli kuitenkin niiden muodostama kokonaisuus. Monipuolista ja terveellistä ruokavaliota noudattavien verenpainetautiriski oli yli 40 prosenttia pienempi kuin epäterveellisimmin syövien, tulokset osoittivat. Tällainen ruokavalio sisälsi runsaasti hedelmiä, kasviksia, täysjyväviljoja, pähkinöitä ja vähärasvaisia maitotuotteita sekä vähänlaisesti lihaa, kovia rasvoja ja sokerijuomia ja -herkkuja.
Korkea verenpaine on maailmanlaajuisesti merkittävimpiä terveysriskejä, ja se aiheuttaa vuosittain yli yhdeksän miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Verenpainetauti altistaa monille sairauksille, mm. sydän- ja verisuonitaudeille ja aivoverenkiertohäiriöille.
Suomessa verenpainetautia potee noin puolet miehistä ja kolmannes naisista. Verenpainelääkityksellä on noin puoli miljoonaa suomalaista.
Uutispalvelu Duodecim
(Hypertension 2017;DOI:10.1161/HYPERTENSIONAHA.117.09622)https://doi.org/10.1161/HYPERTENSIONAHA.117.09622

(2017920) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Aivoverenkiertohäiriö voi osalla potilaista johtua sydämen avoimesta foramen ovale -aukosta, mutta tutkijat eivät ole olleet varmoja ehkäiseekö aukon sulkeminen uusia oireita. Tuoreiden tutkimustulosten perusteella sulkeminen kannattaa, mutta samalla potilaille voi kehittyä mm. sydämen eteisvärinää.
Kolmeen laadukkaaseen tutkimukseen perustuvat tulokset ovat hyvin kiinnostavia, sillä edelliset tutkimukset viittasivat operaatioiden olevan tehottomia, minkä takia foramen ovalen sulkemista on pidetty tarpeettomana.
Foramen ovale tarkoittaa sydämen väliseinässä sikiöajan jäänteenä olevaa avointa soikeaa aukkoa. Yleensä se sulkeutuu syntymän jälkeen, mutta noin neljänneksellä ihmisistä se jää avoimeksi. Aivoverenkiertohäiriöiden lisäksi avoin foramen ovale on yhdistetty mm. migreeniin.

Nyt julkaistuissa tutkimuksissa foramen ovalen sulkeminen ehkäisi uusia aivoverenkiertohäiriöitä verrattuna pelkkään lääkitykseen. Samalla kuitenkin riski sairastua eteisvärinään tai laskimoveritulppiin suureni hieman.

Yhteensä tutkimuksiin osallistui 3 300 aivoverenkiertohäiriöön sairastunutta potilasta, joilla oli avoin foramen ovale. Potilaita seurattiin 3, 5 ja 6 vuotta. Yhdessä tutkimuksessa potilaat satunnaistettiin joko sulkutoimenpiteeseen tai lääkehoitoon, mutta kahdessa muussa tutkimuksessa myös sulkupotilaat olivat samoilla lääkityksillä verrokkien kanssa. Potilaat myös valittiin hieman eri kriteereillä. Suomessa joka vuosi noin 24 000 potilasta sairastuu aivoverenkiertohäiriöön.
Tutkimukset julkaistiin New England Journal of Medicinessä.
Uutispalvelu Duodecim
(NEJM 2017;377:1011–1021)https://doi.org/10.1056/NEJMoa1705915 (NEJM 2017;377: 1022–1032)https://doi.org/10.1056/NEJMoa1610057 (NEJM 2017;377:1033–1042)https://doi.org/10.1056/NEJMoa1707404

(2017920) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.